Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Σχολιασμός : Person of Interest - 5.04 - 6,741

"Στα τοπ 5 καλύτερα επεισόδια που έχουμε φτιάξει ποτέ , ισάξιο του if-then-else" αυτό είχαν πει ο Νόλαν με τον Πλέγκμαν για το σημερινό επεισόδιο και απ'ο,τι είδα εγω είχαν άδικο . Το επεισόδιο ήταν προβλέψιμο για μενα . Ας το αναλυσουμε περισσότερο .
Το επεισόδιο ξεκινάει μπαίνοντας αμεσως στο ψητό . ΣΩ . Η ψυχοπαθής πράκτορας που δεν έχει συναισθήματα εκτός και αν πρόκειται για την Ρουτ και τον Μπέαρ ξαπλωμένη σε ένα χειρουργικό τραπέζι με γιατρούς του Σαμαρείτη απο πάνω της να της χώνουν ενα τσιπ πίσω απο το αυτί όπως είχε κάνει και η Μηχανή στη Ρουτ αλλά για τελείως άλλους λόγους . Της κάνει πλύση εγκεφάλου ώστε να του αποκαλύψει την τοποθεσία της Μηχανής και να τη στρέψει εναντίον των φίλων λες και αυτό θα είχε αποτέλεσμα στη Σω . 9 μήνες έχουν περάσει και παρά τις δηώσεις της Μαρτιν οτιτην έσπασε η Σω ακόμα ηρωικά αντέχει . Της χώνουν το ενα τσιπ πίσω απο το άλλο χωρίς να τους νοιάζει τυχών εγκεφαλική βλάβη που ίσως της προκαλέσουν . Αδιαφορούν αρκεί μόνο να μάθουν που είναι η Μηχανή . Μέχρι και ως potential asset την έχει χαρακτηρίσει ο Σαμαρείτης , ο Λάμπερτ προσπαθεί ανεπιτυχώς να την σπάσιε και το μόνο που κάνει είναι να την εκνευρίζει . Ποτέ μου δεν τον αντιπάθησα περισσότερο . Δε θα έμενε και για πάντα δεμένη και αιχμάλωτη η Σω , έτσι όπως ακριβώς περιμέναμε έκανε μια θεαματική απόδραση παίρνοντας και εκδίκηση απο τον Λάμπερτ (αγάπησα εκείνη τη σκηνή) .

H παράνοια είχε κυριεύσει τη Σω και δεν έκανε επαφή με την υπόλοιπη ομάδα της Μηχανής για να μην τους "προδώσει" αλλά ήταν φανερό ότι κάτι ήταν λάθος , γυάλιζε το μάτι της (και το he doctor is ready to see you know , well creepy) . O καημένος ο Μπόμπυ πλήρωσε τα σπασμένα καθώς τον έκανε δόλωμα μαζί με τον εαυτό της . Σε ένα elaborate plan που θα έλεγε και μία ψυχή , τηλεφώνησε λέγοντας πως θα τον σκοτώσει και έτσι ο αριθμός του ήρθε στη  Μηχανή αλλά και τον Σαμαρείτη , ο Σαμαρείτης έφτασε πρώτος αλλά η Μηχανή μέσω της Ρουτ έκανε σωστότερα τη δουλειά . Μετά τηναφαίρεση του τσιπ και μερικές ώρες ύπνο , here we are again . Finch , Reese , Root , Shaw & Bear , η Ομάδα της Μηχανής (εκτός απο τον Φάσκο) . Όμως δεν αργήσαμε να έχουμε προβλήματα στον παραδεισο γιατι η Σω επέστρεψε με νευράκια και τα έχωσε στον Φιντς λέγοντας ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να την ψάξει (λάτρεψα βλέμμα Φιντς στη σκηνή έχει κάτι special να το πω) . Μετα ακολούθησε η σκηνή που περίμενε μεγάλο μέρος του κοινού του Person of Interest , μια συνεύρεση μεταξύ Ρουτ και Σω με πάθος (μου φάνηκε πολύ ψεύτικο αλλα whatever) . Η συζήτηση που ακολούθησε με έκανε να έχω τις αμφιβολίες μου για την πραγματικότητα όλων όσων συμβαίνουν αφου δεν υπάρχει διαφυγή απο τα βασανιστήρια πως άντεξε ; Μήπως τελικά έσπασε ; Κάτι ήταν λάθος μαζι της ακόμα έβλεπε αυτες τις σκηνές που τις εμφύτευσε ο Σαμαρείτης ακόμα και τώρα που το τσιπ δεν ήταν στο κεφάλι της . Something is wrong with Sameen φάση .
Φυσικά και όπως γνωρίζουμε η Σω είναι παρανοική έχει βάλει κοριούς στους πάντες και δεν εμπιστεύεται κανέναν . Για αυτό άκουσε και όλη τη συζήτηση μεταξύ Ρις και Ρουτ για το εαν την εμπιστεύονται ακόμα . Αυτό δεν της άρεσε και μετα το professional dick που πέταξε στον Τζον είπε να δώσει ένας τέλος σε αυτό και έτσι "κάλεσε" τον Σαμαρείτη στην παρέα τους . Και εκεί κατάλαβα ότι όλα είναι ψέματα . Δεν γίνεται να καλείς τον Σαμαρείτη σε σενα και να μη βρεθεί ένας λογικός άνθρωπος να σε πάρει και να τρέξετε να κρυφτείτε δεν γίνεται ο Σαμαρείτης να στείλει ξανά μόνο δύο πράκτορες για να βρουν κάποια που έχει ξεφύγει μέχρι καιαπο 3 , δεν γίνεται έτσι απλά να εντοπίζουν τόσο εύκολα την τοποθεσία του Γκριρ χωρίς κανέναν κόπο να κάνουν ντου στο αρχηγείο του Σαμαρείτη και να τον αιχμαλωτίζουν . Είναι απλά αδύνατο . Όσο και αν με πώρωσε η σκηνή που πιάνουν τον Γκριρ και η συνέχεια μου είχε καρφωθεί στο μυαλό ότι όλα ήταν λάθος . Ακόμα και η ατακά του Φιντς στην εκκλησια οτι μόνο εκεί μπορείς κρυφτείς απο ένα θεό δεν είχε πια τοσο δύναμη . Το έκαναν too easy για να το καταλάβεις . Έτσι έχασε αρκετή απο την αξία του . Ήταν sloppy για τα δεδομένα του Person of Interest το επεισόδιο και με βάση όλα όσαν μας είχαν τάξει απογοητεύτηκα . Και για να προλάβω σχόλια όχι η ένωση Ρουτ Σω δεν κάνει το επεισόδιο επικό , όσο καλες και αν ηταν οι ερμηνείες των κοριτσιών ειδικά στο τελος δεν παύει να το κάνει προχειροδουλειά και έναν τρόπο για να ικανοποιηθεί και το κοινό του Person of Interest , ήταν σαν να τους έκαναν τη χάρη , ίσως επειδή είναι τελευταία σεζόν .. Κακώς .

Με τον Γκριρ στα χέρια τους κάνουν το λογικό ψάχνουν έναν τρόπο να καταστρέψουν τον Σαμαρείτη και ω τι τύχη ο Γκριρ κουβαλάει πάνω του και συγκεκριμένα μέσα στο χέρι του ένα φλασάκι που είναι ένα Kill switch για τον Σαμαρείτη . ΤΙ ΤΥΧΗ . Αλήθεια τώρα ; Μετά απο ένα νέο ξέσπασμα της Σω ο Ρις με τη Ρουτ φεύγουν να αναλύσουν τι περιέχει το φλασάκι και η Σω με τον Ρις μένουν να φυλάνε τον Γκριρ . Φυσικά και ο Σαμαρείτης στέλνει πράκτορες για να τον ανακτήσουν φυσικά και ο Τζον τους κερδίζει αλλά μέχρι να το κάνει ο Γκριρ έχει μπει στο μυαλό της Σω της έχει πει ότι όλα είναι παγίδα οτι την έσπασαν την άφησαν να δραπετεύσει , hell ακόμα τους βοήθησε με όλο αυτό το σχέδιο για να πέσει το φλασάκι στα χέρια της Ομάδας ήταν ένα kill switch αλλά όχι για αυτό που περίμεναν (άρα για τη Μηχανή ; Πως ; Πως γνώριζε ο Κλειπουλ πως να την κλείσει ; Ακόμα και αν τον έφτιαξε ο Σαμαρείτης τον κώδικα ώστε να ξεγελάσει τον Φιντς πως ήξερε πως να σκοτώσει τη Μηχανή ; κι άλλο φέιλ ) Η Σω δεν αντέχει την "πίεση" και τον πυροβολεί εν ψυχρώ στο κεφάλι και αντίο Γκριρ .

Προειδοποιούν τον Φιντς ώστε να μη συνδέσει το φλασάκι στον υπολογιστή αλλά είναι ήδη αργά , ο Σαμαρείτης ξέρει που βρίσκονται αλλά δεν μπορούν να φύγουν και να αφήσουν τη Μηχανή μόνη . Ρις και Σω τρέχουν για βοήθεια , ο Ρις ομως δεν εμπιστεύεται τη Σω έχει τις επιφυλάξεις του για εκείνη και τη ρωτάει στα ίσα αν εκείνη προειδοπίηε τον Γκριρ ότι θα τον πιάσουν , το Not a chance in hell ήταν καλό αλλά η Σω να πυροβολεί πισώπλατα τον Ρις come on και όποιος δεν το είχε καταλάβει μέχρι τώρα ότι όλο αυτό ήταν ένα rouse θα το κατάλαβε . Με τον Ρις νεκρό η Σω λέει πως τους την έπεσαν πράκτορες του Σαμαρείτη και σκότωσαν τον Τζον . Ο Ρις όμως ακόμα και ετσι προσπαθούσε να πιάσει το όπλο του μήπως και την πυροβολήσει αλλά η Σω λέγοντας Please don't χωρις να θέλει να πυροβολήσει ξανά τον συνεργάτη της του πήρε το όπλο , ωραία *ψεύτικη* σκηνή . Συναντιούνται Σω Ρουτ και φτάνουν σε μια παιδική χαρά (έμμεση αναφορά στη παιδική χαρά όπυ έπαιζε μικρή η Σαμιν) , η Σω ξεσπάει δεν αντέχει άλλο , δεν έχει τον έλεγχο δεν ξέρει τι της γίνεται , λέει στη Ρουτ ότι το μόνο μέρος όπου πήγαινε στο μυαλό της οταν την βασάνιζαν ήταν σε αυτή την παιδική χαρά μαζί της και ότι το μόνο που μπορεί να ελέγξει είναι αυτό και έτσι αυτοκτονεί σε ένα shocking twist ή μήπως όχι ; Cuuuuuut εδώ τελειώνει η προσομοίωση είμαστε πάλι στο κτίριο όπου κρατάνε τη Σω , δεμένη ολοζώντανη όπως και ο Γκριρ και τελείωσαν την προσομοίωση 6,741 .Τέλος .

Το επεισόδιο ήταν μια βαθύτερη ενδοσκόπηση στο εσωτερικό του μυαλου και της καρδιάς της Σω , όλα όσα ήθελε να ζήσει όλα όσα δεν είχε πει όλα όσα ήθελε να πει και να κάνει αλλά σε συνδιασμό με τους μεγαλύτερους φόβους της χωρίς επιλογές .Masterpiece το επεισόδιο απο αυτή την οπτική , τσαπατσούλικο απο πλευρά σχεδίασης όμως . Περίμενα περισσότερα απο το Person of Interest (έφτασα να το πω και αυτό αίσχος) . Και πραγματικά αξιοθαύμαστο που η Σω έχει αντέξει τόσο καιρό και δεν έχει σπάσει, να τα λέμε και αυτά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου