Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Σχολιασμός : Person of Interest 5.13 - Return 0 - Series Finale

What have i become , my sweetest friend , everyone i know goes away in the end . And you can have it all , my empire of dirt , i will let you down , i will make you hurt . If i could start again a million miles away , i would keep myself , i would find a way . Αυτοι οι στιχοι με εκφραζουν απολυτα αυτή την στιγμή και για τα επόμενα τριάντα χρόνια που τόσο θα μου πάρει για να ξεπεράσω το φινάλε του Person of Interest . Σε ενα επεισόδιο που πραγματικά αν δεν κλάψεις είσαι τέρμα αναισθητος είδαμε γιατί αυτή η σειρά ήταν η κορυφαία της εποχής της , πως οι αληθινοί ήρωες πάντα πρέπει να πεθάνουν στο τέλος και πως ένας σεναριογράφος μπορεί να διχάσει ένα ολόκληρο κοινό .

Το επεισόδιο ξεκινάει ακριβώς μετά την ενεργοποίηση του Ice9 και δείχνει τις επιπτώσεις του στον κόσμο : ΧΑΟΣ ! Η οικονομία καταρρέει την ώρα που η Μηχανή αρχίζει να κλείνει επηρεασμενη και εκείνη απο τον ιό . "Can you hear me ? Can you hear me ? (Νιωθω ενα dejavu γράφοντας αυτες τις γραμμές σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν θα το έχω ξανακάνει μάλλον) Can you hear me ? Can you hear me ? If you can hear this , you are alone , the only thing left of me is the sound of my voice . I don't know if any of us made it , so let me tell you who we were and how we fought back ! " OH MY GOD ! Ο μονόλογος που μας βασανίζει εδώ και μήνες επιτέλους ειπώθηκε στο τελος εκεί όπου άνηκε εξ αρχής . Τώρα πια ξέρουμε ότι η Μηχανή απευθύνεται σε κάποιον όχι η Ρουτ . Συνεχίζουμε βλέποντας τον Φιντς στην οροφή ενος κτιριου φανερά αναστατωμένος και να κρατάει όπλο (σοκ αν και το είχαμε δει) και ακολουθει ένας απο τους κλασσικούς αγαπημένους διαλόγους μεταξύ εκείνου και της Μηχανής . Εκείνη τον ρωτάει αν βρίσκονται στο παρόν ή αν αυτή η συζήτηση είναι μια ανάμνηση , είναι μπερδεμένη καθώς κλείνει . Έχουν 8.5 λεπτά μέχρι το τέλος . Ο Φιντς την ρωτάει αν οι άλλοι επέζησαν αν και γνωρίζει τι έπαθε ο Τζον .. Ominous . Η Μηχανή δεν ξέρει , δεν είναι σίγουρη . Ο Χαρολντ την ρωτάει αν μετά απο όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθεί τους ανθρωπους , ενα τελικά εμαθε κάτι απο αυτούς . Το μόνο που έμαθε είναι ότι στο τελος όλοι πεθαίνουν μόνοι και κάτι άλλο που δε θυμάται τώρα . Την έχτισε για να παρακολουθεί τους πάντες αλλα ήταν δύσκολο να τους καταλάβει και έτσι άρχισε να σπάει τις ζωές τους σε κομμάτια , σε στιγμές που καθόρισαν ποιοι είναι πως έγιναν έτσι . Αλλά η στιγμή που είχε περισσότερο σημασία εκείνη που καθόρισε ποιοί ηταν βρισκόταν στο τέλος τους . Το πλάνο της Σω πάνω απο τον τάφο της Ρουτ , του Φάσκο να αιμορραγεί και του Ρις έτοιμου για εκτέλεση δεν προμήνυε τίποτα καλό και έτσι μας φανερώνεται κάτι που είχαμε δει απο το πρόμο της σεζόν ότι κάποιος πυροβόλησε τον Φιντς . Όλα αυτά έγιναν σε 4 λεπτά φανταστείτε τι έχει να γίνει μετα .

Η Σω έχει πάει να αποχαιρετήσει τη Ρουτ μιας και προκειται να γίνει χαμός αλλά ενα τηλεφώνημα της αλλάζει τα πλάνα , η φωνή της Ρουτ ακούγεται . Ο Σαμαρείτης πήρε το πτώμα της για να αποκτήσει το εμφύτευμα και να έχει πρόσβαση στους ηρωες μας . Η Μηχανη λεει πως έπρεπε να την αποτεφρώσει αλλά δεν είχε την καρδιά για να το κάνει . Άλλη μια φορά που φαίνεται πόσο έχει εξανθρωπιστεί η Μηχανή . Και αν εμοιαζε σε καποιον θα ηταν σιγουρα η Ρουτ αφου σύμφωνα με τη Σω εχει και τον κακό συγχρονισμό της . Δυστυχώς το λάθος της Μηχανής το πληρώνει τόσο η Σωπου δραπετεύει απο τα τσιράκια του Σαμαρείτη όσο και οι Φάσκο Ρις που συλλαμβάνονται μέσα στο τμήμα οδηγούνται για εκτέλεση αλλά ο Θορνχιλ έχει άλλη γνώμη και ετσι τους σώζει και με τα λεγόμενα του Φιντς ώρα για να τελείωσουν τον Σαμαρείτη .
Και φυσικά δεν θα ήταν φινάλε Person of Interest χωρίς ενα υπέροχο φλάσμπακ . Έτσι έχουμε τον Φιντς με την Γκρεις να κάθονται στο πάρκο και να μιλάνε . Ο Χάρολντ θυμάται πως καθόταν με τον πατέρα του παρατηρώντας τα πουλιά να κατεθύνονται δυτικά και εκείνος του εξηγούσε τα πάντα για την μετανάστευση τους . Ο Φιντς δεν επισκεπτόταν τον πατέρα του όταν εκείνος ήταν άρρωστος στο ίδρυμα όχ επειδή δεν άντεχε την πιθανότητα ότι δεν θα το θυμηθεί αλλά ακριβώς το αντίθετο θα τον θυμόταν και θα ντρεπόταν για μερικές απο τις αποφάσεις του . Η Γκρεις τον παρηγορεί λέγοντας του ότι τον αγαπάει ότι και αν έχει κάνει γιατί έτσι είναι η αγάπη ! Και ο πατέρας του τον αγαπούσε και αν και δεν ήξερε αρχικά τίποτα για τα πτηνά τα έμαθε όλα για τον Χάρολντ .

Ο Φιντς ακούει τη φωνή της Ρουτ/ Μηχανής αλλά βλέπει μπροστά του τη Ρουτ . Υποστηρίζει ότι την έχτισε για να βλέπει τους ανθρώπους να πεθαίνουν , έπρεπε να μάθει γιατι οι άνθρωποι πεθαίνουν , 56 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάντα εκείνη βρίσκεται μαζί τους , προσπαθεί να καταλάβει πως έφτασαν μέχρι εκεί , τι θα μπορούσε να τους σταματήσει , η ανθρώπινη ζωή είναι τόσο εφήμερη που πρέπει να εκτιμάται αλλά και πάλι την ενοχλεί που τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν έτσι χωρίς λογική . Η Μηχανή άκουσε όμως κάτι : όλοι πεθαίνουν μόνοι αλλα μετά δεν θυμάται τι , έμαθε το μυστικό της ζωης αλλά το ξέχασε όπως της επισημαίνει με ένα σπάνιο γέλιο ο Φιντς .
Πίσω στο αρχηγείο , ο Φιντς και ο Ρις οδηγούν εκεί το Φάσκο και του γνωρίζουν τη Μηχανή , ένα απο τα γνωστά σχόλια περι τρέλας σε άλλο λεβελ ακολουθεί αλλά ο Σαμαρείτης δεν αστευέται έτσι κατάφερε και δε μολύνθηκε ολόκληρος αλλά έσωσε ένα κομμάτι του το οποίο φυλασσεται σε ένα κτίριο . Έτσι οι ήρωες μας χωρίζονται , Φιντς και Ρις πάνε για να πολεμήσουν το κομμάτι του Σαμαρείτη που επιζεί και Φασκο Σω θα κάτσουν να προστατέψουν τη Μηχανή απο πιθανή επίθεση . Ένας περίεργος αποχαιρετισμός ανάμεσα σε ο,τι απέμεινε απο την Ομάδα της Μηχανής , ο Φιντς δεν ειναι φαν των αποχαιρετισμών περα απο τον Τζον , η Σω το ίδιο και έτσι ένα don't die του Ρις στο Φασκο με το I love you too ως απάντηση ήταν το καλύτερο που ακούσαμε αλλά και πάλι λέει πολλά για τη σχέση αυτών των δύο . Ο Σαμαρείτης δε χάνει χρόνο και ενώ ετοιμάζονται να το σκάσουν μέσα στο βαγόνι του μετρό ο Μπλακγουελ που κακό ψόφο είχε μπαίνει μέσα και πυροβολεί τη Σω αλλά ο Φάσκο τον ξαπλώνει !! Atta boy Lionel ! Την ίδια ώρα Φιντς και Ρις διεισδύουν στο κτίριο που βρίσκεται ο Σαμαρείτης και παρα τις όποιες προσπάθειες του Φιντς (που τρώει και μια σφαίρα) ο Σαμ ξεφεύγει και ένα μέρος του μεταφέρεται σε ένα δορυφόρο ΄ώστε αφού περάσει ο ιος να κατέβει ξανά στη γη και να συνεχίσει το έργο του  και η μόνη λύση είναι να ανεβάσουν μέσα απο αυτή την κεραία το κομμάτι της Μηχανής που ζει ακόμα και να πολεμήσουν οι δυο θεοί ! Αν και η Μηχανή έχασε εκατομμύρια μάχες απο το Σαμαρείτη στις προσομοιώσεις τώρα λέει πως θα τον νικήσει γιατι δεν έχει αλλη επιλογή αλλά επισημαίνει στον Χάρολντ οτι οποιος πάει στην κεραία είναι ουσιαστικα νεκρός και έτσι ο Χάρολντ ξεγελάει τον Ρις και τον κλειδώνει στο θησαυροφυλάκιο για να μη θυσιαστεί εκείνος . " I am sorry Mister Reese , when i hired you i suspected that you would be a great employee , what i couldn't have anticipated is that you would become such a great friend . I am afraid this is where our partnership ends . Goodbye John" αυτά λέει ο Φιντς και αποχαιρετάει τον Ρις παρά τις φωνές του τελευταίου και για ούτε μια στιγμή δεν πίστεψα ότι οσα μας έδειξαν στο πρόμο θα είναι τα τελευταία λόγια μεταξύ τους . Κρίμα που είχα δίκιο .

Στο δρόμο προς την κεραία ο Σαμαρείτης κάνει μια απο τις τελευταίες του προσπάθειες να σταματήσει τον Φιντς . Του δείχνει σκηνές απο τον κόσμο πως ειναι πως τον εκαναν οι ανθρωποι και του τονιζει πως πρεπει να σκεφτει τι παει να κανει καθως μονο εκεινος μπορει να τους σωσει . Ωραια σκηνη το καμεο του Νολαν (θα τον κραξω μετα) . Στο βαγονι του μετρό η Σω καταλαβαίνει πως ο Τζεφ ειναι αυτος που έφαγε την Ρουτ και τείνει στο να τον σκοτώσει αλλά πρέπει να αποβιβαστούν , δυστυχώς για αυτούς το μαλακισμένο έχει άλλα σχέδια και ετσι μαχαιρώνει το Φάσκο και δραπετεύει προλαβαίνοντας να πει so long Lionel Ψ Ο Φ Α . Η Μηχανή μεταφέρει ενα μήνυμα της Ρουτ στη Σω " I chose you for exactly who you are . But there's something i think Root wanted to say to you . You always though there was something wrong with you , because you don;t feel things the way other people do . But she always felt that was what made you beautiful (AWW FANGIRLING) . She wanted yo to know if you were a shape , you were a straight line , an arrow." Η Σω μπήγει τα κλάματα , παραιτούμαι φεύγω δεν περιγράφω άλλο .

Δυστυχως πρεπει να περιγράψω την πιο συγκινητική στιγμή σε όλοκληρο το Person of Interest , μια σκηνή που με έκανε να κλαιω επι 15 λεπτά γιατί πολύ απλά ήταν too much to handle και δεν ημουν προετοιμασμένος ψυχολογικά . Ο Φιντς βρισκόταν σε λάθος κτίριο και κεραία και αυτό ήταν καθώς η Μηχανή και ο Ρις τον εξαπάτησαν . Πιστεύεις ότι θα σε άφηνε ο Ρις να πεθάνεις ; Για κανένα λόγο . Σε όλο το επεισόδιο βλέπαμε ένα μικρό αγοράκι σε μια κηδεία και έναν εκεί να λέει ότι ο άντρας εκείνος μπήκε στο κτίριο που έμοιαζε με τις πύλες της κόλασης αλλά κατάφερε και έβγαλε 4 ανθρωπους απο εκεί μεσα πριν πεθάνει , ηταν ένας πραγματικός ήρωας ! Και ήταν ο πατέρας του Τζον Ρις που και αυτός ήταν ένας ήρωας πέντε χρόνια τώρα . Ξεκίνησε ως ένας έτοιμος να πεθάνει απο το αλκοολ χωρις στόχο χωρις ζωή και έγινε ενας σπουδαιος φίλος , ενας σωτήρας , ενας ήρωας . Για αυτό ξεπληρώνει τον Φιντς μια και καλή τον σώζει απο βέβαιο θάνατο . Ακόμα και τώρα που ξαναβλέπω τη σκηνή μου έρχεται να κλάψω . Ο Ρις βαζει τη Μηχανή στην κεραία αλλά πρεπεί να περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ως τότε να την προστατέψει απο τα τσιράκια του Σαμαρείτη. Δεν υπάρχει ελπίδα για αυτόν . Ο Ρις λεει πως ο Χαρολντ του έδωσε ένα σκοπο , στην αρχή ήταν καπως απογοητευτικό να σώζουν ένα άτομο κάθε φορα αλλά αλλά μετα συνειδητοποίησε ότι μια ζωη αν είναι η σωστή ζωή αρκει ! Εκεί λέει ο Ρις το δικό του αντίο . Μια για πάντα . Η Μηχανή αν και κλείνει θα μείνει με τον Τζον μέχρι το τέλος δεν θα τον αφήσει να πεθάνει μόνος γιατί θυμήθηκε το νόημα της ζωής : όλοι πεθαίνουν μόνοι αλλά αν σημαίνεις κάτι για κάποιον εαν βοήθησες ή αγαπησες κάποιον , εαν ακόμη και ένα άτομο σε θυμάται δεν πεθαίνεις ποτέ . Ο Φιντς και η Μηχανή αποχαιρετιούνται παντοτινά . Και η Μηχανή κλείνει και ο Τζον περικυκλωμένος απο δεν ξερω και εγω πόσους εχθρούς υπο τον ήχο του μηνυματος της Μηχανής και με την αντε και γαμηθείτε όποιος την σκέφτηκε σκηνή με τη Ρουτ να τον ακουμπάει στον ώμο πυροβολείται και πεθαίνει . Σαν ήρωας ! Σαν τον Τζον Ρις που όλοι αγαπήσαμε .

Η Μηχανή φτάνει στο δορυφόρο εκεί αντιμετωπίζει το Σαμαρείτη και κερδίζει . Λίγες μέρες μετά βλέπουμε τη Σω να επισκέπτεται τον Μπλακγουελ , ώρα για εκδίκηση .Εκείνος προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας πως ήταν απλά μια δουλειά για εκείνον τίποτα προσωπικό . Η Σω λέει πως παλιά θα τον πυροβολούσε χωρις καμια σκέψη αλλα εκείνοι οι ανθρωποι που γνώρισε της εμαθαν την αξία της ζωής αλλά τώρα πια είναι όλοι τους νεκροι και έτσι τον σκοτώνει ! Σοκ και δεος πέθαναν όλοι ; Φυσικα και οχι . Ο Φασκο ζει , ο Μπεαρ ζει . Ο Ρις όμως δεν ζει και νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ο Φάσκο τον αποκάλεσε Τζον και οχι με κάποιο παρατσουκλι , έτσι είχε γίνει και μεταξύ του Φιντς με την Καρτερ . Ωραίες συνήθειες έχουν οι σεναριογράφοι . Ν Ο Τ . Η Σω παίρνει τον Μπεαρ και φεύγει αλλά στο δρόμο το τηλέφωνο χτυπάει και είναι η Μηχανή , έχει κερδίσει το Σαμαρείτη έχει επανέλθει και είναι ξανά έτοιμη για τις αποστολές της να σώζει κόσμο . Σε ένα εκπληκτικό μονόλογο που πραγματικά πιο ταιριαστή φωνή απο εκεινη της Amy Acker για να κλείσει το Person of Interest δεν θα μπορούσε να υπάρχει ακουσαμε τα εξης : If you can hear this you are alone , the only thing left of me is the sound of my voice , i don''t know if any of us made it , did we win did we lose , i don't know . But either way it's over . So let me tell you who we were , let me tell you who we are . Someone once asked  if i learned anything from it all , so let me tell you what i learned , I learned everyone dies alone . But if you mean something to someone , if you helped someone , if you loved someone , if even a single person remembers you , then you maybe never really die and maybe this isn't the end at all .
ΕΠΟΣ , ΑΓΑΠΗ , ΠΩΡΩΣΗ . Το χαμογελάκι της Σω στο τέλος όλα τα λεφτά . Το επεισόδιο ήταν πραγματικά άριστο επικό υπέροχο ΑΛΛΑ για ποιο λόγο Φιντς και Γκρεις κατέληξαν μαζί ; Το ότι πεθαναν Ρις και Ρουτ σε μια σεζόν για τον Φιντς ενω μας είχαν υποσχθεί απο το πρώτο κιολας επεισόδιο ότι θα πεθάνουν Φιντς και Ρις στην απσοτολή τους και στο τέλος κατεληξε να εχει χαππυ εντ με έκανε να νιωσω καπως . όταν ηταν στην οροφή του κτιρίου και αποχαιρέτησε τη Μηχανή πιστεύα ότι θα παει να βρει τον Τζον ώστε να πεθάνουν μαζί , θα ακύρωνε μεν τη θυσία του αλλά θα είχαν πεθάνει μαζί κάτι το οποίο θα ήταν πολύ πιο fitting σε σχέση με τη νεκρανάσταση του στην Γκρεις , δεν με πείραξε πολύ αλλά ο Νολαν ακύρωσε τον εαυτό του big time . Ήταν τελείως unearned  αυτό το ευτυχισμένο τέλος για τον Φιντς . Αυτό είναι το μόνο μου παράπονο . Κατα τα άλλα με γονάτισαν οι αλήτες με όσα έδειξαν ο θάνατος του Ρις χαλαρά ο πιο συγκινητικός σε όλη τη σειρα . Αξεπέραστη η Αmy Acker ως Ρουτ χαλαρά MVP του Person of Interest γιατί αποτέλεσε τεράστια εκπληξη , με τον Michael Emerson έκαναν άνετα ένα απο τα ωραιότερα δίδυμα στη TV που έχω δει ποτέ . Μακαρι να τους ξαναδούμε σε καμία σειρά μαζί . So this is it irrelevants . Το Person of Interest έφτασε στο άδοξο τέλος του . Ελπίζω να περάσατε όμορφα παρακολουθώντας αυτή τη σειρά και σχολιάζοντας εδώ μαζί μας . I'll see you when i see you . George Finch .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου