Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Person of Interest - Ένα επεισόδιο που μας ρήμαξε

 Όταν μιλάω με κάποιον φαν του Person of Interest, η πρώτη μου ερώτηση είναι σχεδόν πάντα η ίδια. Ποιό είναι το αγαπημένο σου επεισόδιο; Για το Person of Interest, ο αριθμός των αποδεκτών απαντήσεων ευτυχώς είναι αρκετός. Σε συζήτηση λοιπόν από φαν της σειράς του ζήτησα να μου προτείνει θέμα και το έκανε: να γράψω για το if-then-else. Warning αν δεν θυμάστε το επεισόδιο, βγείτε έτσι όπως είστε από το άρθρο μου γιατί αυτό είναι ένα από τα επεισόδια που σου μένει στη μνήμη ο,τι και να γίνει.


Αχ αυτό το επεισόδιο σαν σήμερα θυμάμαι την ημέρα που βγήκε το πρόμο έναν από τα υπόλοιπα παιδιά του team να μου στέλνει το βιντεάκι facebook γράφοντας μου γάμησαν τη ζωή μόλις το είδα. Μετά από τα αρχικά σοκ συνειδητοποιώ τι λέει ο τίτλος και όλα καλά. Αλλά αυτό το επεισόδιο ήταν ένα από τα καλύτερα του Person of Interest. Πανέξυπνα φτιαγμένο και δομημένο, οι σεναριογράφοι (Denise μας κατέστρεψες) έδωσαν πόνο και όλα πήγαν όπως έπρεπε για να μας διαλύσουν στο τέλος.

Από αυτό το επεισόδιο πάντα μου μένουν τρία πράγματα στη μνήμη και θα τα αναφέρω από το λιγότερο σημαντικό ως το σημαντικότερο για μένα. Αρχικά ο θάνατος της Σω. Ποιος θάνατος ακριβώς καλύτερα θα ήταν να εγραφα η θυσία της. Βέβαια η Σω σαν ηρωίδα ήρθε για να σώσει τη μέρα και μαζί την Team Machine αλλά she had to take one for the team που λέμε για να γλυτώσουν οι άλλοι από τον Σαμαρείτη. Επική Σω εξαφανισμένη στο μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου αλλά ήρθε και τους ξελάσπωσε για τα καλά. Α, επίσης κραταώ και το maybe someday που είπε στη Ρουτ ήταν πολύ τραγικό με τα όσα συνέβαιναν στα σενάρια αλλά και ό,τι πραγματικά συνέβη στο τέλος.

Μετά ως δεύτερο σημαντικοτερο τα σενάρια. Υπέροχη και καλοφτιαγμένη ιδέα, πραγματικά ήταν κάτι που ταίριαζε στο Person of Interest ως σειρά και το έφτασε ακόμα πιο ψηλά. Διαφορετικά σενάρια στο μυαλό της Μηχανής σε κλάσματα δευτερολέπτου με σκοπό να βρεθεί μία λύση και να μην πεθάνουν όλοι άδοξα. Give it a second, it's got a lot on it's mind λέει ο Φιντς σε slow motion καθώς η Μηχανή περνάει από το ένα σενάριο στο άλλο προσδωκόντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε σενάρια που πεθαίνουν Φιντς, Ρις, Ρουτ, Φάσκο τι ελπίδα να έχεις για αυτό το επεισόδιο πραγματικά...

Και τέλος όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, η κορύφωση του επεισοδίου για μένα, ο υπέροχος μοναδικός λατρεμένος μονόλογος του Φιντς που προσπαθεί να διδάξει ηθική τη Μηχανή παίζοντας μαζί της μία παρτίδα σκάκι. Μετά από ένα απόγευμα που η Μηχανή έχει γίνει Μάστερ στο σκάκι προτείνει στον Φιντς να παίξουν άλλη μία παρτίδα και τότε ξεκινάει ένας από τους καλύτερους μονολόγους στη σειρά έβερ. Ο Χάρολντ δε θέλει να παίξει άλλη παρτιδα σκάκι , δεν του αρέσει , η λογική ότι το σκάκι αποτελείται απο πιόνια και απο βασιλιάδες , όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι κανένανς δεν είναι καλύτερος απο τον άλλον . Δεν ζηλεύει τις αποφάσεις που θα πρέπει να κάνει η Μηχανή και μια μέρα εκείνος θα πεθάνει και δεν θα έχει κανένα για να του μιλήσει αλλά ας θυμάται ότι : Το σκάκι είναι απλά ένα παιχνίδι , οι άνθρωπο δεν είναι πιόνια , δεν μπορείς να βάζεις διαφορετική αξία σε έναν απο ότι σε κάποιον άλλον ούτε καν σε εκείνον , οι άνθρωποι δεν είναι κάτι που μπορείς να θυσιάσεις . Το μάθημα είναι ότι όποιος κοιτάζει το κόσμο σαν να είναι ένα παιχνίδι σκάκι αξίζει να χάσει .  Ενας από τους καλύτερους μονολόγους που έχω ακούσει ποτέ. Hands down.

Αχ τι επεισόδιο ήταν αυτό. Πραγματικά πιστεύω είναι άνετα στο top 3 μου για το Person of Interest. Αν και το δικό μου αγαπημένο επεισόδιο ήταν άλλο και θα παραμείνει για πάντα το αγαπημένο μου επεισόδιο από τη σειρά ίσως και γενικά από όλες τις σειρές που έχω δει. The devil's share. Ραντεβού μία άλλη φορά με μία άλλη ανάλυση (kinda). See you on the other side.

Υ.Γ Thanks στον Βαγγέλη Ν. για την ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου