Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Σχολιασμός : Person of Interest - 4.10 - The Cold War & 4.11 Promo

Λοιπόν , το περιμέναμε . Ξέραμε μόνο και μόνο απο το τίτλο ότι αυτο το επεισόδιο θα ήταν κάτι παραπάνω απο game changer για όλη τη σειρά , θα ήταν το φυτίλι που θα άναβε και θα ξεκινούσε μια σειρά απο γεγονότα που θα κλιμακώνονταν και θα μας έφερναν πιο κοντά στη μάχη Μηχανής-Σαμαρείτη . Ας αναλύσουμε λίγο τι είδαμε στο 10ο επεισόδιο της σεζόν με τίτλο The Cold War (κατι που εκφράζει τελείως το επεισόδιο) και ας εξηγήσουμε το παραπλανητικό πρόμο .
Αριθμός της Εβδομάδας : Ολόκληρη η πόλη της Νέας Υόρκης θα έλεγα  , αφου μπλέκεται ακούσια στη μάχη μεταξύ δύο θεών , γίνεται το παιχνιδάκι του Σαμαρείτη απλώς για να δείξει κάτι : Ότι ο κόσμος χρειάζεται δομή και εκείνος μπορεί να τη προσφέρει και να αλλάξει τη πραγματικότητα των ανθρώπων . Ο κόσμος μαστίζεται απο φτώχεια , πείνα , πολέμους , απληστία , διαφθορά , ο Σαμαρείτης μπορεί να μην είναι ικάνος να αλλάξει την ανθρωπότητα αλλα όπως είπε ο ίδιος μέσα απο ένα νεαρό παιδί , που σύμφωνα με το Γκριρ αντιπροσωπεύει τη νέα τάξη πραγμάτων , μπορεί να αναπλάσει την πραγματικότητα τους .
Το επεισόδιο ξεκινάει με τον Σαμαρείτη να γίνεται καλός , να οργανώνει τα πάντα , να σώζει τους καλούς , να ξεφορτωνεται τους κακούς όλα δουλεύουν ρολόι . Στέλνει το μήνυμα του με τον Λάμπερτ να στέλνει χαιρετίσματα και να κλείνει το μάτι στη Μηχανή . Η Ομάδα της Μηχανής ανησυχεί (πέρα απο τη Σω-θα επανέλθουμε σε αυτή αργότερα) αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι μέχρι που η Μηχανή δίνει συντεταγμένες στη Ρουτ για μια συνάντηση με τον Λάμπερτ : ο Σαμαρείτης ζητάει μία συνάντηση απο τη Μηχανή ! Όταν η Ρουτ αρνείται ο Σαμαρείτης περνάει στο άλλο άκρο δείχνει τη πραγματική φύση των ανθρώπων και το χάος που μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος με ελάχιστη προσπάθεια . Εκεί δεν ζήτησε συνάντηση την απαίτησε ! Η σκηνή στην εκκλησία αν και σύντομη μου άρεσε πάρα πολύ . Ο Λάμπερτ τάπωσε τη Ρουτ με αυτό που της είπε , η ίδια μπορεί να μην είναι θρησκευόμενη αλλά πιστεύει σε έναν αληθινό θεό , τη Μηχανή και δεν υπάρχει χώρος στη θρησκεία της για κανέναν άλλον .
Η συνάντηση μεταξύ των δύο θεών ξεκινάει και αν τη Μηχανή την αντιπροσωπει η διεπαφή της , Ρουτ , τον Σαμαρείτη δεν τον αντιπροσωπεί ο Διαχειριστής του , εκείνος που τον έφερε στη ζωή , ο Γκριρ αλλά ένα παιδάκι . Η Μηχανή ξεκινάει δυναμικά τη συζήτηση αλλά ο Σαμαρείτης φαίνεται να έχει τις σωστές απαντήσεις σε όλα ! Οσο και αν η Μηχανή μέσα απο τη Ρουτ προσπαθεί να υπερασπιστεί τους ανθρώπους και να πείσει το Σαμαρείτη να τους αφήσει ήσυχους εκείνος το μόνο που βλέπει είναι ατέλεια , βλέπει όλα τα ελαττώματα της ανθρωπότητας σε όλο τους το μεγαλείο , πείνα , απληστία , φτώχεια , διαφθορά , πόλεμοι .. Και δεν υπάρχει ένα τέλος σε όλα αυτά , δεν υπάρχει δομή στη κοινωνία αλλά ο Σαμαρείτης θα το προσφέρει αυτό βάζοντας τα πάντα στη θέση τους . Οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται πια πιστεύω , θα πιστεύουν μόνο σε ένα πράγμα ,μία ιδέα , το Σαμαρείτη για όπως λέει και ο ίδιος είναι Θεός αλλά η Μηχανή εκεί τον διαλύει "Έμαθα ότι υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ θεών και τεράτων" . Ο Σαμαρείτης αν συνεχίσει έτσι θα γίνει ενα τέρας που το μόνο που τον νοιάζει είναι να διατηρήσει τη κυριαρχία του εις βάρος του ευρύτερου-ανθρώπινου καλού . Στη συνέχεια η Μηχανή ζητάει να μάθει το λόγο για τον οποίο βρίσκεται σε αυτή τη συζήτηση και η απάντηση ειναι αποστομοτική : "Ήθελα να γνωρίσω το μόνο όμοιο μου στο κόσμο . ΄'Ημουν πολύ νέος , είχα τόσα πολλά να μάθω αλλά με το που άνοιξα τα μάτια μου έμαθα πως προσπάθησες να με σκοτώσεις" ακόμα και αν η απάντηση της Μηχανής ήταν τέλεια "Δεν άνηκεις σε αυτό το κόσμο" ο Σαμαρείτης με ατάκες τύπου "Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα πως θα σε καταστρέψω , το θέμα είναι θα αφήσεις και τους ανθρώπινους πράκτορες σου να πεθάνουν μαζι σου" & "Ήθελα να δω μέσα στο μυαλό ενός εκπτωτου θεού και να αποφύγω τα λάθη που εσύ έκανες" . Τελικά η Μηχανή δεν δίνει τη ζωή της για να προστατέψει τους πράκτορες της και ο πόλεμος ξεκινάει με τον Σαμαρείτη να ρίχνει το χρηματιστήριο ώστε να αναγκάσει την Ομάδα μας να βγεί στο προσκήνιο και να τους καθαρίσει .
Ομάδα της Μηχανής : Η Σω με το Σαμαρείτη να έχιε πιάσει και τους άσχετους αριθμούς και απελπισμένη με το να είναι κλειδωμένη στο αρχηγείο προτείνει να πάνε διακοπές για μάυρισμα (εντάξει πλάκα κάνει το ξέρουμε όλοι *δεν*) . Ας σοβαρευτώ . Ξεκινάει μια συζήτηση στο αρχηγείο της Ομάδας για τις Μηχανές και για το τι θα γινόταν αν είχαν τελικά αυτή τη συνάντηση : απο πόλεμο μέχρι συμφιλίωση σε κάθε πιθανό σενάριο το αποτέλεσμα ήταν ένα : Καταστροφή γιατι όπως είπε και ο Φιντς μπορεί να έφτιαξε μία φιλική , φιλάνθρωπη μηχανή αλλά ακόμα και αυτή μπορεί να γίνει εχθρική (δεν θα το έλεγα) . Η Ρουτ την υπερασπίζεται όπως πάντα και ο Χάροντ τη κατηογρεί για απουσία συναίσθησης της πραγματικότητας ... Που είναι ποιά ; Το ηθικό σύστημα των ανθρώπων δεν θα αντικατοπτριστεί ποτέ απο τις μηχανές γιατι εκείνες δεν είναι άνθρωποι . Αργότερα ο Σαμαρείτης το αναφέρει αυτό στη Μηχανή .. Έχεις ηθικό σύστημα μέσα σου αλλά δεν μετράει επειδή στο τέλος δεν είσαι μία απο αυτούς ! Πέρα απο τις Μηχανές στο τέλος η Σω αφου αποχαιρέτησε το Μπέαρ έφυγε απο το αρχηγείο της Μηχανής ώστε να βοηθήσει και εκείνη όπως μπορεί !
Flashbacks Greer : Οπως ακριβώς τον φανταζόμουν . Αλαζόνας , ταλαντούχος , ανυπάκουος εν τέλει προδότης . Στα χρόνια που ήταν στην ΜΙ-6 είχε ακριβώς τα ίδια πιστεύω με τώρα . Δεν υπάρχουν σύνορα στο κόσμο , δεν υπάρχει καμία πατρίδα , η πίστη πωλείται σε όποιον δίνει τα περισσότερα , ο κόσμος χρειάζεται να πιστέψει σε ένα πραγμα (2014-τον Σαμαρείτη) . Δεν είναι εμφανές σε ποιά οργάνωση άνηκε τελικά ο Γκριρ αλλά το να ήταν απο τότε στη Ντέσιμα μου μοιάζει δυσκολο .
Αστείες/εκνευριστικές σκηνές : Η Ρουτ ντυμένη αρκούδα για να διασκεδάσει τη Σω , ο Φιντς να προσπαθεί να παραγγείλει σε μία αγριεμένη Κινέζα , η Σω αφου εχει αναφέρει ότι της φέρθηκαν σαν ζώο να τρώει το σάντουιτς της όντως σαν ζώο (ΚΛΑΜΑ) , η Ρουτ να δοκιμάζει τις χειροπέδες της Σω (το έχει ξανακάνει είμαι σίγουρος) . Μια σκηνή με εκνευρισε όταν η Μαρτιν στην εκκλησία φεύγοντας "πυροβόλησε" τον Ρις , εντάξει έχουμε πόλεμο είναι αναμενόμενα τέτοια Mind games αλλά γάμα την τη πουτάνα , ακου εκεί θέλει να σκοτώσει τη Ρουτ και τη Σω μαζί ..
Το επεισόδιο λοιπόν .. Με μία φράση mind-blowing . Θα ήθελα περισσότερες σκηνές Reese & Finch (vol.3000) . Βλέποντας όμως το πρόμο για το επόμενο ξεχνάς ότι είδες ότι ξέρεις για το Person of Interest μέχρι σήμερα !

Είναι δυνατόν ; Ο Φιντς νεκρός ; η Σω ; Η Ρουτ ; Ο Ρις ; Ο Σαμαρείτης νίκησε ; Φυσικά και ΌΧΙ ! Το επεισόδιο λέγεται "If-Then-Else" το οποίο σε κώδικα-σύστημα υπολογιστή μεταφράζεται ώς "Εαν συμβεί αυτό κάνε αυτό διαφορετικά κάνε εκείνο" . Δηλαδή : είναι διάφορα σενάρια με κάθε πιθανή έκβαση . Οπότε το επόμενο επεισόδιο θα είναι μέσα απο τα μάτια της Μηχανής , μια βουτιά στο μυαλό της σε όσα σκέφτεται , όσα ρίσκα παίρνει για τους έμπιστους της . Σύμφωνα με τη περίληψη οι ήρωες μας στη προσπάθεια τους να αποτρέψουν το Σαμαρείτη απο το να διαλύσει το χρηματιστήριο όπως ξεκίνησε να κάνει στο τέλος του 10ου επεισοδίου πάνε σε μία αποστολή αυτοκτονίας , έτσι η Μηχανή τρέχει διάφορα σενάρια στο σύστημα της για να δει πως θα καταλήξει καθε ένα απο αυτά και δυστυχώς σε όλα κάποιος ήρωας μας πεθαίνει οπότε θα πρέπει να βρεί κάτι άλλο που λογικά θα το δούμε στο 12 επεισόδιο με τίτλος Control-Alt-Delete .
Μικρό σπόιλερ : Φουντώνουν οι φήμες περι αποχώρησης της Σω απο τη σειρά λόγω εγκυμοσύνης just saying ...

Το επόμενο επεισόδιο είναι στις 7 Ιανουαρίου και ώρα 3 (σε τορρεντ για να μη μας τη πει και κανεις) . Stay tuned για περισσότερες πληροφορίες για την αγαπημένη μας σειρά ! Πως πιστέυετε ότι θα εξελιχθεί η μάχη μεταξύ Μηχανής - Σαμαρείτη ; Πιστεύετε ότι όντως κάποιος θα πεθάνει ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου