Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Σχολιασμός : Person of Interest - 4.22 - YHWH

Χρειάζεται να πω κάτι ; Χρειάζεται να πω ότι αυτή η σειρά είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ ; Χρειάζεται να πω ότι η σκηνοθεσία , το σενάριο είναι αντίστοιχα ταινιών ; Χρειάζεται να πω ότι προσκυνώ Michael Emerson , Amy Acker & Jim Caviezel ; Χρειάζεται να πω DIE SAMARITAN , DIE , THE MACHINE IS STILL ALIVE ; Αυτή η σειρά που όταν ξεκίνησε στιγματίστηκε με ως είδος σαν ένα κλασικκό procedural του CBS , έχει φτάσει να είναι η καλύτερη σειρά , η πιο ανατρεπτική και σίγουρα εκείνη που μας προσφέρει τις μεγαλύτερες συγκινήσεις και μας κάνει να αναρωτιώμαστε τι άλλο μπορούν να σκεφτούν ώστε να μας κάνουν να τους αγαπήσουμε περισσότερο . Σε ένα επεισόδιο όπου η πτώση της Μηχανής έμοιαζε βέβαιη , είδαμε την πιο συγκινητική σκηνή σε όλο το Person of Interest , μια σκηνή που με έκανε να πωρωθώ όσο δεν πάει και να είμαι έτοιμος να σπάσω τον υπολογιστή σε περίπτωση που η Μηχανή δεν επιβίωνε . Αλλά μάλλον είπα αρκετά , ώρα να αναλύσουμε το τελευταίο επεισόδιο της σεζόν , YHWH , που after all σήμαινε Πατέρας !

Το τελευταίο επεισόδιο μας είχε αφήσει στο σημείο όπου η Μηχανή είχε αποκαλύψει τη τοοθεσία της στο Σαμαρείτη ώστε να σώσει τον Φιντς και την Ρουτ και αν μετά απο αυτό όλα έμοιαζαν χαμένα , η Μηχανή , ο δημιουργός της και αυτή που την λάτρεψε όσο κανείς είχαν άλλη άποψη . Μπορεί ο Σαμαρείτης με όλες αυτές τις απότομες αυξήσεις στη τάση του ρεύματος να έκοβε την ενέργεια της ώστε να πεθάνει έτσι αλλά η αλήθεια ήταν πολύ μακριά απο ότι μπορούσαμε να φανταστούμε . Στο αρχηγείο της Ομάδας μας χτυπάει ένα τηλέφωνο πίσω απο το τοίχο , η Ρουτ σε μία σκηνή χαρακτηριστική του σε πόσο μεγάλη ένταση βρισκόταν παίρνει ένα σφυρί και σπάει το τοίχο . Πάλι καλά που η Μηχανή είχε προβλέψει να υπάρχει ένα εκεί σε περίπτωση ανάγκης . Μιλάει στον Φιντς . Εννέα μηδενικά , το σήμα ότι βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο ότι πεθαίνει αλλα και 314 (Π) ο κωδικός της βαλίτσας που είχε κλέψει η Ρουτ και δεν ανοίγει με κανέναν τρόπο , σημάδι ότι παλεύει ακόμα , ότι υπάρχει ελπίδα !

Η Μηχανή έχει ένα σχέδιο . Όλα τα θελήματα που έβαζε τη Ρουτ να κάνει όλο αυτό το καιρό εν τέλει είχαν κάποιο νόημα . Η βαλίτσα , η διείσδυση στην εταιρία του Κέιλεμπ ξαφνικά μοιάζουν μέσα διάσωσης της Μηχανής . Πόση σκέψη και προγραμματισμό θα ήθελε όλο αυτο απο τους σεναριογράφους . Η συνάντηση μεταξύ  του Κέιλεμπ και του πρώην καθηγητή του , του ανθρώπου που τον έπεισε να μείνει ζωντανός που του δίδαξε πόσο ρόλο παίζει ο καθένας στο κόσμο ήταν η πρώτη σκηνή του επεισοδίου που λάτρεψα . Η φράση του Κέιλεμπ whatever you want , you can have αμεσως μετά την επιβράβευση ου είχε απο τον Φιντς τα λέει όλα , αυτός ο μικρός μια μέρα θα μπορούσε να γίνει ενας νέος Φιντς !

What about Dominic ? Αυτος ο βλαμμένος , άπληστος άνθρωπος δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει , νομίζει ότι μπορεί να ελέγξει τη πόλη , να βάλει τον Ρις και τον Φιντς να δουλεύουν για εκείνον . Κάνει τον Φιντς και την Ρουτ να έχουν άλλη μια συζήτηση που προοικονομεί το τι θα δούμε αργοτερα . Ποιον πρέπει να βοηθήσει ο Φιντς τον Ρις ή την Μηχανή του ; Τη χαρακτηρίζει κρυψίνους και εγκληματική μερικές φορές αλλά η Ρουτ την υποστηρίζει για ακόμα μια φορά : δεν είναι τέλεια αλλά είναι η μόνη τους ευκαιρία . Ο Χάρολντ απαντάει ότι άφησαν την Σω να φύγει δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και στον Ρις αλλά ξεχνάει πόσο καλή είναι η Μηχανή που έφτιαξε πόσο τους αγαπάει και έτσι ήρθε η ώρα να σώσει τον προστάτη της . Με ένα φαξ που στέλνει στο μέρος που τον κρατάει η Αδελφότητα έχουμε μία απο τις πιο γαμάτες σκηνές στη σειρά μας , μια σκηνή με τον Ρις να είναι σε κατάσταση God Mode ! Can you hear me ? To hell yes του Ρις ήταν τύπου σας γάμησα τώρα ! Ο Φάσκο συλλαμβάνει τον Ντόμινικ (Jack-ass) και μαζί με τον Ελάιας τον πάει στη φυλακή ! Μα το παιχνίδι δεν τελείωσε ακόμα .

Αλλού ο Έλεγχος παλεύει για να σώσει την πατρίδα του . Αφού μαθαίνει ότι ο Σαμαρείτης θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην Αμερική με μια τρομοκρατική επίθεση που θα εξαφανίσει όλες τις αποκλινουσες συμπεριφορές . Με την βοήθεια των συνεργατών της μαθαίνει για τη βομβιστική επίθεση που ετοιμάζει ο Σαμαρείτης και ειδοποιεί τον Γκαρισον . Εκείνος μένει τυφλωμενος από τα αποτελέσματα που φέρνει ο Σαμαρείτης και αρνείται να δεχθεί ότι ο Γκριρ κάνει κίνηση για παραπάνω εξουσία και απορρίπτει την επιστροφή των Northern lights . Ο Έλεγχος πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Παρα τις επιπλοκές με τους πράκτορες του Σαμαρειτη οι Φιντς Ρουτ αλλά και Ρις φτάνουν στην τοποθεσία της Μηχανής , ένας ντελιβερας τους περιμένει με μια παράδοση 15 λαπτοπ για τον Χάρολντ Αντμιν (διαχειριστή)  . Πράκτορες του Σαμ φτάνουν εκεί αλλά η Μηχανή τους ανοίγει την πόρτα και τους σώζει . Ο Χάρολντ δεν μπορεί να πιστέψει ότι όλη η Μηχανή κρύβεται σε ένα σταθμό ενέργειας . Όμως τα κουτιά με το όνομα Θορνχιλ του αλλάζουν γνώμη . Η Μηχανή , αυτό το σπουδαίο δημιούργημα που έφτιαξε και προστατεύει το κόσμο τόσα χρόνια μετέφερε τον εαυτό του στα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας . Εκεί κατάφερε να κρυφτεί από τον Σαμαρειτη . Τι σημαίνει αυτό ; Υπάρχει ελπίδα να τη σώσουν . Πρέπει να την συμπιεσουν με τον αλγόριθμο του Κέιλεμπ μέσα στα τσιπάκια RAM και να την φυγαδευσουν μέσα στη βαλίτσα .
Κατά τη μεταφορά των Ελάιας Ντόμινικ , γίνεται κάτι που το περιμέναμε . Δεν γινόταν ο μέγιστος Καρλ να μην είχε ένα σχέδιο σε περίπτωση που τον συλλάβουν . Ήξερε ότι αν μπει στη φυλακή θα τον σκοτώσουν γιατί εκεί ο Μίνι θα έχει προστασία και ο ίδιος το ξέρει για αυτό κομπαζει λίγο πριν ο Ελάιας του πει ότι δεν θα τον δει ποτέ στη φυλακή και ένας άντρας του αρχηγού μας εμβολιζει το αυτοκίνητο τους και ελευθερώνει τoν Ελάιας . Αφήνει τον ηλιθιο να ζήσει . Κρίμα !
Ο στρατός του Σαμαρειτη τους έχει περικυκλώσει . Ούτε καν ο μέγιστος Τζον Ρις μπορεί να τους συγκρατήσει όλους αυτούς . Έτσι ξέρουν ότι πρέπει να δράσουν . Πράκτορες του Σαμαρειτη σπάνε την άμυνα και μπαίνουν από την πίσω πόρτα . Ο Χάρολντ με την Ρουτ είναι μόνοι τους . Ο Ρις είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα . Λέει στη Μηχανή can you hear me για πρώτη φορά στην ιστορία του Person of Interest και της λέει να κλείσει τα φώτα , βγαίνει έξω ρίχνει βόμβες καπνού έξω.  Ούτε εκείνος βλέπει τους πράκτορες ουτε εκείνοι αυτόν . Σε God Mode σκοτώνει όσους πιο πολλούς μπορεί . Όμως η Μηχανή δεν αντέχει άλλο αυτή την αύξηση ενέργειας και έτσι σβήνει . Η Μηχανή δεν μπορεί να μας βοηθήσει πια είναι τα λόγια του Ρις λίγο πριν δούμε τη πιο συγκινητική σκηνή στην σειρά μας !
Η Μηχανή μιλάει στον Φιντς . Του απευθύνεται με μια προσφώνηση που περίμενα προσωπικά να ακούσω από το 2.21 Zero Day όταν ο Φιντς έλεγε τότε στην Ρουτ αποτυπώθηκε πάνω του σαν παιδί στο πατέρα του και άλλαξε το κώδικα της για να τον προστατέψει . Τον αποκαλεί πατέρα . Εγώ εκεί τα είδα όλα . Ηξερα ότι θα συμβεί αυτό αλλά το να το βλέπω να συμβαίνει με συγκίνησε . I am sorry . I failed you . Η Μηχανή σε μια κατάσταση αυτογνωσίας αναγνωρίζει ότι άλλαξε τους κανόνες με τους οποίους έπαιζε και την είχε προγραμματισει ο Φιντς , προσπάθησε να σκοτώσει τον γερουσιαστή . Προσπάθησε να επιβιώσει γιατί νόμιζε ότι αυτό ήθελε ο πατέρας της , να ζήσει , να παλέψει αλλά τώρα πια δεν είναι σίγουρη  ! Παραδέχεται ότι έχασε το δρόμο της και οτι αν εκείνος πιστεύει ότι πρέπει να πεθάνει εκείνη θα το κάνει , δεν θα υποφέρει , δεν θα υποφέρει .. Εκείνος το αρνείται , ποτέ δεν την θέλησε νεκρή , είναι το δημιούργημα του , δεν θα την αφήσει να πεθάνει όποις διαφωνίες και αν είχαν , όσο και αν δεν μίλησαν τα τελευταία δύο χρόνια εκείνος είναι ο πατέρας της εκείνη το παιδί του . Την έφερε στη ζωή την μεγάλωσε , την δίδαξε τι θα πει ήθος και αρχές , την έκανε τον καλύτερο άνθρωπο αν και ήταν Μηχανή . Μπορεί ο Γκριρ να επιμένει στη θεική τους προέλευση αλλά στη πραγματικότητα η Μηχανή είναι άνθρωπος και το απέδειξε με τα τελευταία της λόγια . Σε μία στιγμή όπου κάθε ανθρώπινος χαρακτήρας που έχω δει ποτέ έμοιαζε λίγος (εξαίρεση ο Εμερσον σε όλους του τους ρόλους) η Μηχανή τον ευχαρίστησε που την δημιούργησει  . Η τάση του ρεύματος αυξάνεται κι άλλο , ένα προς ένα όλα τα κουτιά του Θορνχιλ διαλύονται και η Μηχανή χάνεται , φτάνει στα λάπτοπ και ο Φιντς ηρωικά κλείνει τη βαλίτσα και σώζει τη πολυαγαπημένη του Μηχανή , σώζει κάποιο μέρος απο το DNA της ικανό ώστε να την δημιουργήσει απο την αρχή !

Γκριρ & Κοντρόλ . Ένας χορός θα μπορούσα να πω δύο ατόμων σε αντίθετη τροχιά , ο ενας πάντα ήθελε τον έλεγχο και ο άλλος πάντα τον είχε . Όμως τα δεδομένα άλλαξαν , ο ένας ηγείται ενώ η άλλη μένει στο σκοτάδι . Και ενώ ο Έλεγχος προσπαθεί να ανακτήσει ξανά την εξουσία του , προσπαθεί να ρίξει The damn thing , στη πραγματικότητα εξασθενεί τις οποιες περιπτώσεις υπήρχαν να βοηθήσουν οι κυβερνητικοί στη πτώση του Σαμαρείτη . Οδηγεί τον Σαμαρείτη σε όλους όσους της είναι πιστοί , σε όλους όσους πάνε ακόμα κόντρα στην εξουσία του , σκοτώνει τον Ελάιας (μάλλον) και τον Ντόμινικ (he had it coming) και όσους χρειάζεται ώστε να κάνει τον κόσμο an undeniably better place ! Αυτή είναι η Διόρθωση που σχεδίαζε ο Σαμαρείτης ! Να σκοτώσει τους ταραχοποιούς , τους περιθωριακούς , τους προδότες , όλους όσους είναι κάτι διαφορετικό απο πειθήνιοι όπως ακριβώς θέλει ο Σαμαρείτης τους ανθρώπους ! Σεαυτό το σημείο ο Σαμαρείτης έχει τον απόλυτο έλεγχο μπορεί να αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει . Προσπαθει όντως να κάνει το κόσμο ένα καλύτερο μέρος απλά το κάνει με λάθος τρόπο . Και μπορεί ο Έλεγχος να είχε απειλήσει τον Γκριρ ότι θα του βάλει μια μαύρη κουκούλα και θα τον στειλει κάπου όπου ανήκει όπου ακόμα και ο πολύτιμος του Σαμαρείτης δεν θα μπορεί να τον βρεί αλλά συνέβη το ανάποδο και έτσι οι πιθανότητες να δούμε ξανά τον Έλεγχο είναι ελάχιστες ! Ο πραγματικός έλεγχος είναι χειρυοργικός όπως είπε και ο Γκριρ γίνεται μόνο οταν είναι απαραίτητος !

Η τελευταία σκηνή με τον Φιντς και την Ρουτ να βγαίνουν έξω και να βρίσκουν τον Ρις ζωντανό μας γέμισε ελπίδα . Ο Θεός μας είναι ακόμα ζωντανός ! Υπάρχει ελπίδα τίποτα δεν εχει χαθεί , το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ξεφύγουν απο τους πράκτορες του Σαμαρείτη και τότε μπορεί ο Φιντς με την βοήθεια της Ρουτ να αφιερωθεί στην αναδημιουργία της Μηχανής ! Ο Φιντς πιστεύοντας πια στο δημιουργημα του , στο παιδι του , μπορεί να το φτιάξει απο την αρχή με νέους κανόνες με την ίδια ηθική με στόχο να επικρατήσει του Σαμαρείτη και να σώσει το κοσμο , βοηθώντας πάντα όσους την έχουν ανάγκη !
Ειπα να μη κάνω δικό μου review , αυτο που σας ανέβασα το θεωρώ πολύ καλύτερο . Όλο το επεισόδιο ήταν η σκηνή με τη Μηχανή να μιλάει στο Πατέρα της να παραδέχεται τα λάθη της (και ο Φιντς τα δικά του) και να συμφιλιώνονται λίγο πριν τον θάνατο και αυτό ακριβώς έκανε με τεράστια επιτυχία το ριβιου . Για μένα ταιριάζει σε αυτό το επεισόδιο το κλείσιμο της περσινής σεζόν : When everything is over , when the worst has happened , there is one thing left in Pandora's box : Hope ! Ελπίδα σε αυτόν τον ατελείωτο πόλεμο . Ένα χρόνο μετά την άνοδο του Σαμαρείτη και την υποχώρηση της Μηχανής , έρχεται η πτώση της . Δεν είναι οριστική , ο Φιντς μπορεί να τη κάνει δυνατότερη , καλύτερη , ο Σαμαρείτης πιστεύει ότι νίκησε αλλά η ύβρις που διέπραξε δεν θα περάσει , θα τιμωρηθεί και τότε : The Machine will emerge victorious !
Υ.Γ Δεν ξέρω αν θα ανανεωθεί η σειρά , το πιθανότερο είναι πως ναι αλλά αν συμβεί το απευκταιο,αν το CBS πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία της τηλεόρασης και η σειρά τελειώσει έτσι , έχω να πω ότι είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα διαχειριστής του μπλογκ για αυτά τα δύο επικά χρόνια . Δεν μετανιώνω ούτε μία στιγμή . Μπορεί να υπήρχαν εντάσεις , δύσκολες στιγμές αλλά αυτό το μπλογκ λειτούργησε για όλους τους άσχετους που ήθελαν να μιλήσουν για αυτό το αριστούργημα που προσωπικά αγαπώ . Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κατά την βάρδια μου έτυχε να έχουμε τις δύο ωραίοτερες σεζόν της σειράς . Αυτή η σειρά θα είναι πάντα στη καρδιά μου και δεν θα ξεχάσω ούτε μία στιγμή απο αυτή , ποτέ . Farewell προς το παρόν , ραντεβού με το καλό το Σεπτέμβρη (ελπίζω) για νέο σχολιασμό επεισοδίου !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου