Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Σχολιασμός : Person of Interest - 4.11 - If-Then-Else + 4.12 - Control Alt Delete Promo !

Αααααχ τι να γραψω και σε εσας τώρα ... Τι ψυχοπλάκωμα ήταν αυτό το επεισόδιο . Απο την αρχή που βγήκε το πρόμο είδα ότι θα πεθάνουν όλοι , γρήγορα σκέφτηκα (μένταλ φαιβ) ότι σύμφωνα με το τίτλο ειναι προσομοιώσεις της Μηχανής και ότι δεν μπορεί να πεθάνουν όλοι αλλά κάποιος μπορεί να φύγει (Σω λόγω εγκυμοσύνης που ακούγεται εδώ και μήνες) , αλλά όταν είδα το επεισόδιο , ήταν πραγματικά συγκλονιτστικό σε κάθε δευτερολέπτο που έδειξε , κάθε σκηνή , κάθε θάνατος όλα ήταν εξωπραγματικά . Ας αναλύσουμε το επεισόδιο του Person of Interest με τίτλο If Then Else και ας θρηνήσουμε έναν ακόμα θάνατο της Ομάδας μας .
Δεν έχουμε αριθμό της εβδομάδας , αυτος όμως μπορεί να θεωρηθεί όλη η Ομάδα της Μηχανής . Φιντς,Ρις,Ρουτ,Φάσκο & Σω ρίχνονται στον αγώνα να σταθεροποιήσουν το χρηματιστηριο που καταρρέει και επιφέρει χάος στη Νέα Υόρκη αλλά και στο κόσμο , ο Σαμαρείτης κάνει τη κίνηση του αλλά η Μηχανή τον περιμένει . Είχε αναθέσει σε ενα χάκερ να φτιάξει ένα πρόγρμμα-αντίμετρο για να σταθεροποιήσουν το χρηματιστήριο αλλά υπήρχε μία παγίδα : έπρεπε να πάνε μέσα στο χρηματιστήριο για να το εφαρμόσουν . Το να περάσουν την ασφάλεια ήταν εύκολη υπόθεση αλλά μόλις απέκτησε πρόσβαση στις κάμερες η Μηχανή τα είδε όλα , όλη την αλήθεια : ήταν παγίδα του Σαμαρείτη ! Περισσότεροι απο 20 πράκτορες (για την ακρίβεια 27) ήταν μέσα στο χρημαιτστήριο και περίμεναν την Ομάδα μας . Έτσι όταν άρχισε ο καταιγισμός απο σφαίρες κλειδώθηκαν σε ένα δωμάτιο ενώ οι αντίπαλοι πράκτορες πυροβολούσαν . Και ήρθε η ώρα της Μηχανής : η Ρουτ της ζητάει βοήθεια , ο Ρις λέει ωραία ώρα για να χαλάσει η Μηχανη σου Χάρολντ αλλά ο Φιντς ξέρει και για αυτό απαντ'αει "έχει πολλά στο μυαλό της" . Απο εκείνη τη στιγμή όλα γίνονται σε slow motion (τρομερή σκηνοθεσία) τρέχει μια σειρά προσομοιώσεων για να βρεί τη καλύτερη στρατηγική με την οποία και θα μπορέσουν να σταθεροποιήσουν το χρηματιστήριο και θα γλυτώσουν οι πράκτορες της .
Και τώρα φλάσμπακ . Η Μηχανή πηγαίνει πίσω στο 2003 όταν ο Φιντς της μάθαινε σκάκι στο πάρκο . Η Μηχανή δεν ήθελε να κάνει τη κίνηση της , ήταν αναποφάσιστη . Ο Φιντς της εξήγησε ότι κάθε κίνηση αντιπροσωπέυει και ένα διαφορερικό παιχνίδι .Ακόμα και η Μηχανή δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κίνηση που μπορεί να γίνει στο σκάκι υπάρχουν δισεκατομμύρια διαφορετικές κινήσεις και αποτελέσματα . Όμως ακόμα και αν κάνει μία λάθος κίνηση θα έχει αρκετές ευκαιρίες για να επανορθώσει . You should simply relax and play της λέει ο Φιντς και έτσι .
Προσομοίωση 1 : Ο Φιντς και η Ρουτ πάνε αριστερά προς το δωμάτιο του σέρβερ όπου πρέπει να βάλουν το λογισμικό ενώ ο Ρις με το Φάσκο απο δεξια για να εξασφαλίσουν την διαφυγή της Ομάδας . Η Σω είναι μέσα στο μετρό και προσπαθεί να πάρει το κωδικό για το δωμάτιο του σέρβερ αλλά έπεσε σε έναν που έχασε τα πάντα με τη πτώση του χρηματιστηρίου και έτσι θέλει να σκοτώσει τον επενδυτή του . Δυστυχώς η Ρουτ δεν προλαβαίνει να πυροβολήσει έγκαιρα και τους δυο πράκτορες (χάρη στο πίνακα του Ντεγκά που είδε ο Φιντς) και έτσι ένας πρόλαβε και ειδοποίησε τον Γκριρ . Έτσι όταν έφτασαν στο δωμάτιο του σέρβερ ο Λάμπερτ πρώτα πυροβόλησε τον Φιντς που προσπαθούσε να προειδοποιησει τη Ρουτ , η οποία είχε σειρά μετά . Αλλά και ο Ρις με τον Φάσκο δεν πέρασαν άσχημα , βρέθηκαν περικυκλωμένοι απο την Μαρτιν και καμιά δεκαριά πράκτορες του Σαμαρείτη . Όταν η Μάρτιν τους λέει να παραδοθούν γιατί είναι απο το FBI ο Φάσκο της λέει ότι ήταν απο την διώξη ναρκωτικών για να του δώσει την πληρωμένη απάντηση έτσι κι αλλιώς θα σας πυροβολήσω δεν έχει σημασία (ΣΚΥΛΑ) . Κλάμα όταν η Σω παιρνει τον Ρις για οδηγίες σχετικά με τον βομβιστή και της απαντάει "δεν μπορώ να μιλησω τώρα κάνω απειλες θανάτου σε πράκτορες του Σαμαρείτη" . Και πάλι τους σκότωσαν ... Και η Σω κατάφερε και σταμάτησε τον βομβιστή αλλά δεν είχε σημασία αφου τον πυροβόλησε την συνέλαβαν και όλοι οι άλλοι ήταν νεκροί . Προσομοίωση 1 : Αποτυχημένη !
Φλάσμπακ ξανα : η συνέχεια της παρτίδας μεταξύ Φιντς-Μηχανής . Η Μηχανή λατρεύει τη Βασίλισσα και τη μετακινεί συνέχεια , έτσι ο Φιντς της εξηγεί κάτι . Όσο πιο δυνατό είναι ένα πιόνι τόσο πιο χρήσιμο είναι , όχι μόνο στο να κερδίσεις αλλά και να το θυσιάσεις ως δόλωμα , κόλπο . Κάθε δευτερόλεπτο για τη Μηχανή μοιάζει σαν μια αιωνιότητα που μπορεί να υπολογίσει άπειρες κινήσεις και στρατηγικές αλλά και πάλι κάπου θα κάνει λάθος και έτσι ο Φιντς την κερδίζει ! Τα δευτερόλεπτα σε slow motion όπου ο Φιντς ρίχνει το Βασιλιά της Μηχανής και κερδίζει το παιχνίδι και η Μηχανή αποτυγχάνει να βρει τρόπο να τον σταματήσει αποδεκνύουν ποιός είναι ο Δάσκαλος της !
Προσομοίωση 2 : Ο Φιντς και η Ρουτ προσπαθούν να εξασφαλίσουν την διαφυγή της Ομάδας , ο Ρις και ο Φάσκο αν και ψιλοάσχετοι με υπολογιστές αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν το λογισμικό και η Σω προσπαθεί να πάρει το κωδικό . Οι δυο ντετεκτιβ καταφέρνουν να σκοτώσουν τους πράκτορες του Σαμαρείτη πριν ειδοποιήσουν τον Γκριρ και πάνε στο δωμάτιο με τον σέρβερ . Ο Φιντς προσπαθεί να επαναφέρει το ασανσέρ και για να το κάνει αυτό πρέπει να φτιάξει μια μηχανή (how about that) ενώ η Ρουτ κοβει το σωστό καλώδιο . Ο Ρις με τον Φάσκο βρίσκονται σύντομα αντιμέτωποι με τον Λάμπερτ και την ομάδα του και παρόλο που ο Ρις κλειδώνει το Φάσκο σε ένα δωμάτιο για να τον σώσει και θυσιάζεται (Somebody is gotta be the hero) για να ενεργοποιήσει το λογισμικό ο Λάμπερτ (ΨΟΦΑ) τον πυροβολει αρκετές φορές αλλά πριν πεθάνει ο Ρις καταφέρνει και του κλέβει μια χειροβομβιδα που την ενεργοποιεί και τους σκοτώνει όλους !
Η Ρουτ φτάνει στο καλώδιο , μιλάει με τη Σω που έχει συλληφθεί (για τον ίδιο λόγο με πριν) . Κάνει τη κίνηση της , της λέει να μιλήσει για τα αισθήματα της (αν και η Σω της λέει ότι ειναι ψυχοπαθής και δεν έχει συναισθήματα) και τέλος η Σω της λέει ότι κάποια μέρα όταν έχουν μείνει οι δυο τους αφού ο Σαμαρείτης έχει σκοτώσει τους πάντες ίσως και να το συζητησουν ... Κάποια μέρα .. Είναι καλό αυτό για τη Ρουτ ; Αυτό τη ρωτάει η Σω , η κάμερα περιστρέφεται και βλέπουμε τη Ρουτ εγκλωβισμένη απο πράκτορες του Σαμαρείτη με ηγέτη τη Μαρτιν (ΘΑΝΑΤΟΣ) που τη σημαδεύουν , γυρνάει λέει That's good enough for me πάει να διαλύσει τα καλώδια με το τσεκούρι της αλλα τη πυροβολούν ... Η Σω το ακούει και απλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα .. Προσομοίωση 2 : Αποτυχία !
Προσομοίωση 3 : Αυτή τη φορά όλοι πάνε προς το δωμάτιο του σέρβερ . Κλάμα εκεί που ο Φάσκο φιλάει τη Ρουτ it's a simulation what the hell ! Τα καταφέρνουν τέλεια φτάνουν στου σέρβερ ΑΛΛΑ ο χρόνος είναι εναντίον τους και έτσι η Μηχανή τρέχει τη προσομοίωση την κάνει πιο απλή , δεν υπάρχουν πια τα λόγια του καθενος αλλά ο χαρακτήρας η περιγραφή κάθε απάντησης . Έδωσαν πόνο οι σεναριογράφοι εκεί πραγματικά ήταν τέλεια σκηνή ! Καταφέρνουν και αποτρέπουν την οικονομικη κρίση και τώρα πρέπει να φύγουν η προσομοίωση γίνεται ξανά πλήρης αλλά την ώρα που ο Χάρολντ διορθώνει το ασανσέρ οι π΄ρακτορες του Σαμαρείτη έρχονται και εκεί η προσομοίωση σταματάει δείχνοντας μας τις πιθανότητες επιβίωσης τους , 2.07 % αλλά αυτή την επιλογή στρατηγικής κάνει η Μηχανή αφου είναι ην καλύτερη που έχει !
Φλάσμπακ . Νέα παρτίδα σκάκι , αυτή τη φορά η Μηχανή κερδίζει τον Φιντς , εξελίχθηκε σε μάστερ στο σκάκι μέσα σε ένα απόγευμα . Όπως της λέει και ο Φιντς θα έχει καλύτερους αντίπαλους στη συνέχεια . Δεν θέλει να παίξει άλλη παρτιδα σκάκι , δεν του αρέσει , η λογική ότι το σκάκι αποτελείται απο πιόνια και απο βασιλιάδες , όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι κανένανς δεν είναι καλύτερος απο τον άλλον . Δεν ζηλεύει τις αποφάσεις που θα πρέπει να κάνει η Μηχανή και μια μέρα εκείνος θα πεθάνει και δεν θα έχει κανένα για να του μιλήσει αλλά ας θυμάται ότι : Το σκάκι είναι απλά ένα παιχνίδι , οι άνθρωπο δεν είναι πιόνια , δεν μπορείς να βάζεις διαφορετική αξία σε έναν απο ότι σε κάποιον άλλον ούτε καν σε εκείνον , οι άνθρωποι δεν είναι κάτι που μπορείς να θυσιάσεις . Το μάθημα είναι ότι όποιος κοιτάζει το κόσμο σαν να είναι ένα παιχνίδι σκάκι αξίζει να χάσει .
Η προσομοίωση μπαίνει σε εφαρμογή ! Η ομάδα ξεκινάει , η Σω παίρνει το κωδικό αφού δίνει ένα τρομερό μονόλογο σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και το πόσο σκληρός είναι ο κόσμος . Αποκαθιστούν το χρηματιστήριο βάζουν το ασανσέρ σε λειτουργία αλλά ανάμεσα σε εκείνους και την έξοδο στέκονται οι πράκτορες του Σαμαρείτη . Ώρα για μάχη ! Η Ομάδα είναι στριμωγμένη τους τελειώνουν τα πυρομαχικά και ο Λάμπερτ είναι έτοιμος να πυροβολήσει τον Φιντς , ο Ρις τρώει τη σφαίρα ώστε να γλυτώσει ο φίλος του , η Ρουτ αιμμοραγεί .. Αποφασίζει να πάρει τηλέφωνο τη Σω ώστε να μιλήσει μαζι της πριν πεθάνει αλλά εκείνη είναι εκεί και τους βοηθάει να φτάσουν στο ασανσέρ πολεμάει πλάι με τη Ρουτ ώστε να φτάσουν μέχρι εκεί και συζητούν για το πως θα ήταν να είναι μαζί . Με τις πιθανότητες να έχουν ανέβει τρελά και τους ήρωες μας στο ασανσέρ νόμιζα ότι η Ομάδα μας θα ζήσει για να πολεμήσει ακόμα μία μέρα αλλά έκανα λάθος . Το σύστημα δεν λειτουργεί κάποιος πρέπει να πατήσει το κουμπί και να κρατήσει τους πράκτορες του Σαμαρείτη μέχρι να κλείσουν οι πόρτες , η Σω φιλάει τη Ρουτ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είχε λυσσάξει η κοπέλα) και θυσιάζεται , τους σώζει και πολεμάει όσο μπορεί . Βλέπουμε σε σλόοου μόσιον να πυροβολείται απο την Μαρτιν (Είσαι νεκρή ήδη) και να πέφτει κάτω , η Ρουτ ουρλιάζει μέσα απο τα κάγκελα βλέποντας την γυναίκα που αγαπάει να κείτεται σχεδόν καταδικασμλένη να πεθάνει και η Σω να κοιτάζει την Μαρτιν που ετοιμάζεται να τη σκοτώσει ενώ η Μηχανή αποτυγχάνει να βρει τρόπο να σωθεί και οι πόρτες του ασανσέρ κλείνουν και ένας πυροβολισμός ακούγεται και η Σω είναι νεκρή ...
Τι μου έμεινε απο αυτό το επεισόδιο ; Τα πάντα ! Όλος ο πόλεμος μέσα απο τα μάτια της Μηχανής τόσες πιθανότητες τόσα σενάρια , τόσες επιλογές , αποτυχίες , λάθη ...Η Μηχανή έκανε ό,τι μπορούσε για να τους σώσει όλους άσχετα που δεν τα κατάφερε πολέμησε και αυτή μαζί τους ! Ο Φιντς την δίδαξε καλά , κάθε ζωή μετράει κανεις δεν αξίζει λιγότερο απο κάποιον άλλον , δεν μπορεις να θυσιάζεις ανθρώπους . Η ερμηνεία του Έμερσον στη σκηνή στο πάρκο ήταν μια απο τις ωραιότερες που έχω δει ποτέ , τα έλεγε όλα τόσο λυπημένος αλλά και τόσο πρόθυμος απο το να διδάξει τη Μηχανή ποιό είναι το σωστο και ποιό το λάθος . Ο Ρις που θυσιάστηκε , όχι μία αλλά δυο φορές για τους φίλους του ήταν πραγματικά κάτι το συγκλονιστικό . Η μέγιστη θυσία της Σω , η σκηνή που την βλέπουμε να πυροβολείται ... Είχα μείνει άγαλμα , δεν μπορούσα να πιστέψω ότι γίνεται αυτό ... Και η Ρουτ να ουρλιάζει μέσα απο τα κάγκελα ανύμπορη να κανει το οτιδηποτε . Εκείνη τη στιγμή εκείνη η ψυχρή γυναίκα που δεν είναι τόσο άνθρωπος παρά μηχανή που έχει βάλει στην άκρη ο,τι νιώθει για το καλό της Θεας της , αυτή που έσκισε απο πανω της όποιο ανθρωπινο κομμάτι είχε για να γίνει η διεπαφή τώρα πια , έχει καταληφθεί πια απο τα συναισθήματα της και όλη την ανθρώπινη πλευρά της ! Μοναδικη η ερμηνεια της Amy Acker , ειλικρινά μπράβο .
Έτσι λοιπόν , ήταν το 11ο επεισόδιο του Person of Interest με τίτλο If Then Else . Δικαίωσε απόλυτα τις προβλέψεις μας για το ότι θα είναι καλό , για την ακρίβεια ήταν το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν και γενικά ένα απο τα ωραιότερα που θα προβληθούν ποτέ στη τηλεόραση . Περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο ώστε να δούμε πως θα τελειώσει η τριλογία του Person of Interest . Ουπς έκανα λάθος ..
Και εκεί που λέγαμε ότι πέθανε η Σω βγαίνει το πρόμο για το επόμενο ! Τι βλέπουμε εκεί ; Ρις και Ρουτ σε ρόλο vigilantes να σαπίζουν τους πράκτορες της σχετικής πλευράς (Brooks and Rice) και να ανακρίνουν τον Έλεγχο . Γιατί όλα αυτά ; Γιατί η Σω μπορεί να είναι ακόμα ζωναντή . Και ο Έλεγχος ξέρει που είναι ; Ποιός βγαίνει μέσα απο ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο ; Μήπως η Σω ; ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου