Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Person of Interest : Η Άνοδος και η Πτώση

Με τα νούμερα να πέφτουν εδώ και δύο χρόνια πολλοί αναρωτήθηκαν τι ακριβώς φταίει. Βλέπουμε σειρές κακογραμμένες , με αχαρακτήριστο καστ και ανατροπές της πλάκας να έχουν νούμερα υψηλότερα απο το Person of Interest.Ναι δεν ειμαι και ο πιο αντικειμενικός,το ξέρετε όλοι όσοι διαβάζετε το μπλογκ μας εδώ και δύο χρόνια . Θα υπερβάλω στα καλά επεισόδια θα εκνευριστώ στα άσχημα (βλέπε 3.18 , 4.03).Πραγματικά λατρεύω το Person of Interest.Είναι μια συγκλονιστική σειρά που έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και τις προσδοκίες όλων μας με όσα μας έχει δείξει . Και ομως βλέπουμε σειρές της πλάκας ή απλα καλές σειρές (Βλεπε τη πιο υπερτιμημένη σειρά όλων των εποχων Game of Thrones) να έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και μεγαλύτερα νούμερα απο το Person of Interest.
Δεν θα πω ότι με πειράζει τόσο το γεγονός ότι δεν κάνει καλά νούμερα αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί να κοπεί μια απο τις καλύτερες σειρές που έχω δει ποτέ .ΤΟ CBS είναι ένα κανάλι που σέβεται τις σειρές του (σχετικά) οπότε θα μας δώσει άλλη μια σεζόν αλλά με το 1.6 στο νεανικό κοινό τα πράγματα δεν είναι οσο καλά θα μπορούσαν . Άλλοι λένε ότι φταίει η αλλαγή μέρας και ώρας (συμφωνω σε αυτό μας επηρέασε πολυ) , ο κυριότερος όμως λόγος είναι η αλλαγη του μοντέλου που ακολουθούν οι παραγωγοί της σειράς . Το CBS βρίθει απο τυπικά procedural δράματα με αυτοτελή επεισόδια . 'Ολα ακολουθούν ένα μοτίβο .
Και όμως το Person of Interest χάρη στους Jonathan Nolan & Greg Plageman τους παραγωγούς του ξέφυγε απο αυτό το μοτίβο . Σε συνέντευξη του ο Νόλαν είπε ότι το X-Files είναι μία απο τις εμπνεύσεις για τη δομή της σειράς , δηλαδή υπάρχει μία τρελή εξελισσόμενη μυθολογία με μία κυρίως ιστορία ή ιστορίες που συνδέει τα επεισόδια αλλά επίσης κάθε ώρα υπάρχει μία μικρότερη υπόθεση της εβδομάδας . Το να συνδιάζεις συνεχόμενη πλοκή με αυτοτελή επεισόδια είναι κάτι που βοηθάει στην εμβαθυνση της ιστορίας και της πλοκής χωρίς να πέσεις στη παγίδα να επαναλαμβάνεις χαρακτήρες , θέματα και καταστάσεις . Και άλλες σειρές προσπάθησαν να το κάνουν αυτό αλλά απέτυχαν παταγωδώς . Το Person of Interest όμως το έκανε .
Όσο και αν κράζουν οι φαν της σειράς τους σεναριογράφους για το θάνατο της Κάρτερ , όσο και αν μισούν την Σω ,οσο και αν ανησυχούν για την μεγαλύτερη πλοκή (Σαμαρείτης) , για τους reccuring characters (Greer - Garrison) που κόβουν χρόνο απο τους βασικούς , η σειρά είναι και θα είναι πάντα για μένα μια απο τις ωραιότερες και πιο ισορροπημένες σειρές που έχω δει ποτέ με χαρακτήρες που ξεφεύγουν απο το συνηθισμένο , εχουν καλή και κακή πλευρά , έχουν κάνει λάθη αλλά έχουν επανορθώσει πλήρως , έχουν περάσει απο μια δύσκολη κατάσταση του παρελθόντος σε μια τελείως άλλη ζωή απο προσωπική επιλογή και για το καλό όλων αλλά και για προσωπικη εξιλέωση για τα όσα έχουν κάνει .
Ο Φιντς έφτιαξε μια Μηχανή για να βοηθήσει το κόσμο όμως έχασε το καλυτερο του φίλο και τη κοπέλα της ζωης του (Κ.Τ.Ζ.Μ) όμως δεν τα παράτησε . Τίμησε τη μνήμη του φίλου του συνεχίζοντας την αποστολή που εκείνος είχε ξεκινήσει και προστάτεψε τη Γκρέις με κάθε κόστος . Ο Ρις απο πράκτορας της CIA (ή καλύτερα εκτελεστής) και διαλυμένος απο τη δολοφονία της γυναίκας της ζωής του έγινε ο Άντρας με το Κουστούμι εκείνος που βοηθάει όσους έχουν ανάγκη . Ο Φάσκο απο πουλημένος μπάτσος έχει γίνει ένας καλύτερος φίλος , συνάδελφος και πατέρας . Η Σω απο αμείλικτη δολοφόνος έχει γίνει μια (ψυχοπαθής-ερωτευμένη με τον Μπέαρ) εκδικήτρια . Τέλος η Ρουτ , το άτομο που έκανε τα πάντα για να φτάσει στη Μηχανή και να την ελευθερώσει , σκότωσε εξαπάτησε απήγαγε πολλά άτομα αλλά τελικά η Μηχανή της έδειξε τι είναι το σωστο πως μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά στο σκοπό της .

Το Person of Interest έχει ξεπεράσει κατα πολύ τις σειρές των δυο τελευταίων ετών και έχει τη τηλεόραση σε άλλο επίπεδο . Μπορεί να μην εκτιμάται πλήρως αυτό , μπορεί η σειρά να μην κάνει τρομερά νούμερα πια , μπορεί να μην έχει κερδίσει βραβεία σαν κάτι "ΣΕΙΡΑΡΕΣ" τύπου Game of Thrones , The Walking Dead , Homeland (ξερνάω σε όλα) αλλά αυτή η σειρά σου δίνει τροφή για σκέψη σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τα ξέρεις όλα . Ο κόσμος παρακολουθείται και αυτό είναι αλήθεια , η σειρα έχει ξεφύγει απο το δράμα και την επιστημονική φαντασία , έχει φτάσει πάρα πολύ κοντά στη πραγματικότητα . Η Άνοδος στη ποιότητα έχει ως τίμημα την πτώση στα νούμερα αλλά προτιμώ χίλιες φορές τα επικά επεισόδια που μας έχει χαρίσει το Person of Interest απο τα εξαιρετικά νούμερα μιας μέτριας στη καλύτερη σειράς .

Υ.Γ 1 Αυτό το κείμενο γράφεται με οργή προς όλους όσους κράζουν την σειρά αλλά και με αποστροφή για την υποτίμηση της και την λατρεία άλλων .
Υ.Γ 2 Είστε ελεύθεροι να πείτε ότι θέλετε για τις σειρές που κράζω , ειμαι ελεύθερος να αδιαφορήσω . End of story
Υ.Γ 3 'Όσο υπάρχει αυτή η σκηνή το Person of Interest θα είναι για πάντα μια απο τις ωραιότερες και πιο καλογυρισμένες σειρές που έχουν προβληθεί .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου