Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σχολιασμός : Person of Interest 4.01 Panopticon

Λοιπόν . Πρεμιέρα . Επέστρεψε μετά απο 4 μήνες . 4 μήνες που σκεφτόμασταν πως μπορούσε να εξελιχθεί η σειρά , πως θα ήταν τα πράγματα , πόσο κακός θα είναι ο Σαμαρείτης , τι δουλειές θα κάνουν οι δικοί μας , πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος . Ας αναλύσουμε λίγο τι είδαμε στο πρώτο επεισόδιο της 4ης σεζόν με τίτλο Panopticon (δεν το πρόσεξα) και ας γκρινιάξω (αρκετά)(μην μιλησεις εσυ) .
Αριθμός της Εβδομάδας : Ali Hasan . Έμπλεξε επειδή κατασκεύασε ένα αόρατο δίκτυο στο οποίο μπορείς να μιλήσεις χωρίς τον κίνδυνο να υποκλέψει κάποιος τη συνομιλία σου . Αυτό το έμαθε μια εγκληματική οργάνωση η Brotherhood,Αδελφότητα (είναι και ο τίτλος του 4ου επεισοδίου της σεζόν-πρέπει να δούμε τον αρχηγό τους τον Ντόμινικ) και τον ανάγκασε . απειλώντας τον γιο του Μπεν (Hello Lost easter egg) να το κάνει λειτουργικό για εκείνους ώστε η αστυνομία να μην τους παρακολουθεί . Αν και προσπάθησε να καθαρίσει μόνος του την κατάσταση χάρη στις γνώσεις που είχε εξαιτίας της θητείας του στο στρατό τελικά με την βοήθεια της Ομαδας της Μηχανής γλύτωσε και ο ίδιος και ο γιος του και τους ευχαρίστησε δεόντως .

Ομάδα (?)  της Μηχανής : Είναι ομάδα πια ; Ο Φιντς καθηγητής πανεπιστημίου με το όνομα Whistler , ο Ρις ντετέκτιβ στη Δίωξη ναρκωτικών (μετατέφηκε στο Ανθρωποκτωνιών αργότερα-ξενέρα θα σας πω γιατί) με τον όνομα Riley , η Σω ... δεν μάθαμε το όνομα της δουλεύει σε ένα κέντρο περιποίησης (μέγιστο τρολ η Μηχανή) και η Ρουτ εδώ ταιριάζει κάτι λέγαμε πάντα για τον Φιντς (εντάξει έλεγα . εντάξει το είχα δει σε μία εικόνα αλλά υπάρχει και στο ίντρο) Records Unknown . Δεν ξέρουμε τίποτα απλά πάει σε συνεντευξεις για δουλειά και δίνει συμβουλές σε Σω (αωωω <3) και Φιντς (το αντίπαλο δέος) . Οι Mayhem Twins (Ρις-Σω) όπως τους αποκάλεσε η Ρουτ (και αυτό θα μείνει στο μπλογκ μας τουλάχιστον !) είναι οι περισσότερο δυσαρεστημένοι με τις δουλειές τους (αν και ο Ρις μπορεί να πυροβολεί κόσμο παρόλο που μετά πρέπει να μαζεύει και τα πτώματα:Ρ) . Ο Φιντς όμως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα . Απογοητευμένος , έχοντας χάσει τη πίστη του στη Μηχανή του μετά το 3.20 όπου τους ζήτησε να σκοτώσουν τον ΜακΚορτ (κλειδί στο σχέδιο της Ντέσιμα ώστε να φέρουν στη ζωή τον Σαμαρείτη) δεν θελει να συμμετέχει στην αποστολή να σώζουν κόσμο . Στο τέλος η Ομαδα μας βρέθηκε με ένα σύστημα επικοινωνίας χάρη στον Χασαμ που δεν μπορεί να εντοπίσει ο Σαμαρείτης χάρη στη Μηχανή !

Φιντς-Ρις : Ο διάλογος τους στο πάρκο είναι κάπως ένα βήμα εμπρός ενα βήμα πίσω . Ο Φιντς θέλει να προχωρήσει να τα ξεχάσει όλα και απλά να επιβιώσει (φανερός ο φόβος του για τον Σαμαρείτη , επιπλήττει τον Ρις μόνο και μόνο που ανέφερε το όνομα του) ενώ ο Ρις θέλει να παλέψει να επιστρέψει στη παλιά τους αποστολή να σώζουν αριθμούς . Ο Χάρολντ λέει ότι σταμάτησε να παίρνει εντολές απο έναν υπολογιστή (νομίζω πρώτη φορά αναφέρεται στο δημιούργημα του ώς έναν απλό υπολογιστή πάντα το αποκαλούσε κάπως αλλιώς , σύστημα συνήθως-δείγμα της αποστροφής και της έλλειψης πίστης σε ό,τι έφτιαξε) τη μέρα που τους διέταξε να σκοτώσουν έναν βουλευτή . Ο Τζον αντιτείνει ότι το ίδιο Μηχάνημα τους βοήθησε να σώσουν την Γκρέις και ένα σωρό άλλους ανθρώπους . Και τότε έρχεται η αποκαθήλωση . Έχει υπολογίσει πόσους αριθμούς έχουν σώσει και πόσους έχουν αποτύχει να σώσουν ή η επέμβαση της Ομάδας τους έκανε κακό και το πρόσημο είναι αρνητικό . Αν και ο Ρις προσπαθεί να τον λογικέψει ο Φιντς έχει πειστεί ότι κάνουν πιο πολύ κακό παρά καλό και αυτό φαίνεται και στον επόμενο του διάλογο με την Ρουτ . 
Φιντς - Ρουτ : Σαν επίπληξη ήταν παρά σαν συζήτηση . Ο Φιντς έχει πεισμώσει και αρνείται να παραδεχθεί ότι κάνει καλό ότι βοηθάει κόσμο ότι μπορεί να βοηθήσει τα Mayhem Twins να επιβιώσουν . Ξεροκέφαλε Φιντς ! (ποιόν μου θυμίζω) . Δεν θα σας αναλύσω όσα είχαμε δει σε πρόμο κλπ , θα φτάσω αμέσως στο σημείο όπου η Ρουτ του λέει ότι έχει ένα Θεό σε αυτή τη μάχη και μάχεται για τη ζωή της με τον Χάρολντ να της απαντάει ότι εκείνος δεν ξέρει τίποτα αφού η Μηχανή μιλάει μόνο σε εκείνη . Τότε έρχεται η πληρωμένη και δικαιολογημένη απάντηση της Ρουτ : Το ότι εσύ σταμάτησες να την ακούς δεν σημαίνει ότι εκείνη σταμάτησε να σε προσέχει ! Όταν ο Χάρολντ της λέει γιατι να μπει στο μαρτύριο με τους αριθμούς ξανά σε όλες αυτες τις δυσκολίες (ναι , ναι ο ίδιος χαρακτήρας είναι απλά έχει τρομερό πείσμα και απογοήτευση) για μία δύο ζωές η Ρουτ τον γειώνει λέγοντας του πως κάθε ζωή μετράει εκείνος της το δίδαξε αυτό ! Όλα κάπου οδηγούν , όλα έχουν σημασία ! Εκείνοι έχουν σημασία ! Τουλάχιστον πρέπει να σώσει τους φίλους του !

Ο Φάσκο αποκτά έναν νέο συνεργάτη : τον Ρις που μέχρι εκείνη τη στιγμή δούλευε στο Τμήμα δίωξης ναρκωτικών ! Ναι εντελώς προβλέψιμο αλλά το γαμάτο σημείο ήταν όταν πήγε να κάτσει στο νέο του γραφείο . Έλα πείτε την αλήθεια όλοι θυμηθήκατε ότι εκεί καθόταν η Κάρτερ πριν λίγους μήνες ! Και ο Ρις το σκέφτηκε γιατί δίστασε κάπως , λυπήθηκε καθώς θυμήθηκε την νεκρή του φίλη ... Πολλοί είπαν πως 'όταν στο φινάλε της τρίτης σεζόν είδαμε την φωτογραφία της να βρίσκεται στο πάτωμα της βιβλιοθήκης μετά το ντου της αστυνομίας σημαινε ότι δεν θα ξαναδούμε ποτέ τίποτα που να μας θυμίζει την Κάρτερ ότι ήταν closure . Ναι μπορεί να είναι she who must not be named αλλά τουλάχιστον κανείς δεν την ξεχνάει τι προσέφερε στη σειρά και στους χαρακτήρες !

Samaritan : Τώρα πιά βλέπουμε τα πάντα μέσα απο τα μάτια του Σαμαρείτη μέχρι και το (μικρό) ίντρο άλλαξε και έγινε λευκό ! Έχει παρόμοιες λειτουργίες με τη Μηχανή εντοπίζει και εκείνος μέσα απο συνομιλίες λέξεις κλειδία , π.χ στη συνομιλία του Ρις με την Σω εμφανιστηκαν με κόκκινο οι λέξεις όπλα εγκληματική οργάνωση . Βλέπει τα πάντα ακόμα και τους ήρωες μας αλλά τα tech boys της Ρουτ έκαναν καλή δουλειά και έτσι ακόμα και αν τους βλέπει και τους αναγνωρίζει οι 7 εκείνοι διακομιστές των ξεγελούν ! Πολύ πιο επιθετικός απο την Μηχανή όπως λέει και ο Γκάρισον . Εξολοθρεύει όποιον απειλεί έστω και στο ελάχιστο την ύπαρξη του ή απλά γνωρίζει για εκείνον . Έχει την Martine (Cara Buono-δεν αναλύω την σκηνή στην αρχή την είχα αναλύσει και στο πρόμο θα πω μόνο ότι εκείνη είναι αδίστακτη σκληρή και ο Σαμαρείτης πανέξυπνος αλλά τέρας) ως διεπαφή και της λέει τι να κάνει , δηλαδή να εντοπίσει και να σκοτώσει όσους τον απειλούν μεταξύ των οποίων και την Ομάδα της Μηχανής . Βασικά την έχει βάλει σε Mode Search and Destroy (ουπσι) . Ο Γκάρισον με τις ερωτήσεις που κάνει σχετικά με την Ντέσιμα που καταστρέφει τις εταιρίες που ασχολούνται με τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί τον εκνευρισμό του Γκριρ ο οποιός ζητάει απο τον Σαμαρείτη μήπως είναι ώρα να τον σκοτώσει για να του απαντήσει Not yet ...

Ελάιας : Ο Ρις τον πάει σε εκείνον για να ζητήσει πληροφορίες για την Αδελφότητα . Ο Ελάιας του λέει να μείνει μακρια απο τον Ντόμινικ γιατί είναι επικίνδυνος και έξυπνος . Τότε ο Ρις του λέει πως θέλει να τον προσλάβει και μαζί με τον Scarface προκαλούν λίγο brood (Μπάχαλο) ώστε ο Ρις να έχει  probable cause και να κάνει ντου στο σπίτι της Αδελφότητας .Δεν πρέπει να τους βλέπει πολύ συχνά ο Σαμαρείτης γιατί κάποια στιγμή ούτε αυτοί οι σέρβερς θα κάνει δουλειά και θα τους πιάσουν ήταν βλακεία του που πήρε τηλέφωνο την Σω αλλά μαγκιά που προσέλαβε τον Ελάιας !

Πολλά easter eggs αλλά και αναμνήσεις σε αυτό το επεισόδιο . Απο το επώνυμο της Μαρτιν , Ρουσω (Lost) , το όνομα του γιου του Χασάν , Μπεν (Lost - ο ΕΠΙΚΟΣ χαρακτήρας που έπαιζε ο Michael Emerson) μέχρι τις ατάκες απο τον πιλότο της σειράς , you need a purpose , You know, you really shouldn’t hold those things sideways. You can’t aim, and you’ll eject a shell casing into your… oh, forget it  *ξύλο-κλάμα*

Στη τελευταία σκηνή στο παρκο μεταξύ Ρις και Φιντς πάντως φάνηκε ότι η Ομάδα συνεχίζει την αποστολή της να σώζει κόσμο παρα την απειλή του Σαμαρείτη ! It's not just about the numbers it's about survival . Ναι μεν θα σώζουν αριθμούς αλλά το θέμα είναι να επιβιώσουν και οι ίδιοι ! Tέλος ο Φιντς μάζεψε όλα τα τυπογραφικά λάθη που είχε αφήσει η Μηχανή και κατάλαβε ότι είναι ένας κώδικας που τον οδήγησε σε ένα βιβλίο σχετικά με κάτι υπόγειες εγκαταστάσεςι τις οποίες και επισκέπτηκε . Εκεί μάλλον θα βρεί μία νέα βιβλιοθήκη όπου θα οργανώνουν τα σχέδια τους και θα λαμβάνουν αριθμούς !!! Μερικοί λένε ότι εκεί μπορεί να είναι η ίδια η Μηχανή και να θέλει να του μιλήσει - είναι καιρός να μιλήσουν αυτοί οι δύο ! ΠΑΜΕ ΜΩΡΗ ΟΜΑΔΑ !!
Ας πάμε σε όσα δεν μου άρεσαν . Το πρόμο που είχε παρουσιαστεί στο Κομικ Κον μας παρουσίαζε κάπως αλλιώς τις σκηνες Ρις-Φιντς στο παρκο και το σνικ πικ αλλιώς την συζήτηση Γκριρ Γκάρισον  με άλλα λόγια με άλλη ένταση θαρρώ . Ξέρεις πως είναι όταν περιμένεις κάτι πολύ καιρό και στο τέλος είναι δαιφορετικό απο ότι το περίμενες ; Ε δεν νιώθεις μία απογοήτευση ; Κάπως έτσι νιώθω και εγώ. Περίμενα πως και πως να ακούσω μερικές φράσεις και ένιωσα μια απογοήτευση που προτίμησαν ένα άλλο σενάριο απο αυτό που μας είχαν δείξει . Επίσης είδαμε ελάχιστα την Μαρτιν , τι ρόλο έχει ακριβώς η Ρουτ στο νέο κόσμο, δεν μας έδειξαν αρκετά Σαμάριταν & Γκριρ . Αυτός ο Λίνκ σιγά το κακό , περιμένω Ντόμινικ .  Τέλος το ότι συνεργάτης του Φάσκο θα είναι ο Ρις ήταν κάτι παραπάνω απο προβλέψιμο άρα ψιλοξενέρωσα . Βασικά μου έλειψε το να νιωσω αυτό το δέος που σου βγάζει ο τίτλος , δεν είδαμε τη κυριαρχία του Σαμαρείτη . Μας έδειξαν οτι κρύβονται οτι τον φοβούνται αλλά μέχρι εκεί . Ήθελα παραπάνω .

Καλή η πρεμιέρα , όλα τα βασικά σημεία δυστυχώς μας τα είχαν δείξει στο πρόμο , οπότε δεν έγινε κάτι (εκτός απο την νέα βιβλιοθήκη όπου πέθανα απο χαρά) που με συνεπήρε ιδιαίτερα . Εντάξει οι σκηνές Ρις Φιντς κλασική αξία , οι σκηνές που ο Ρις δίνει πόνο μου είχαν λείψει , Φιντς-Ρουτ αξεπέραστοι , λίγο πιο πολύ θα ήθελα να δω Φάσκο και Σω (τι φάση αυτός ο Ρομεο ; Μόνο για δουλεία ειναι ; Τι κονέ της κάνει η Μηχανή ; ) . Σίγουρα περιμένω περισσότερο Γκριρ , Ελάιας , Μαρτιν και Σαμαρείτη στα επόμενα επεισόδια !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου