Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Σχολιασμός : Person of Interest - 3.20 - Death Benefit

So it begins .... Ο πόλεμος ξεκινάει . Ανυπεράσπιστοι , με απώλειες , χωρισμένοι και με αδυναμίες και μη μπορώντας να κάνουν τίποτα . Αυτή είναι η κατάσταση για την Ομάδα της Μηχανής μετά απο αυτό το επεισόδιο . Ας δούμε τι συνέβη στο 20ο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του Person of Interest με τίτλο Death Benefit και ας αναλύσουμε το τί θα συμβεί .

Αριθμός της Εβδομάδας : Roger McCourt . Μέλος του Κογκρέσου που αντιτίθεται στα προγράμματα παρακολούθησης αλλά έχει μια συμφωνία κάτω απο το τραπέζι με την Ντέσιμα (οι οποίοι έχουν στείλει π΄ρακτορες τους να τον προστατεύουν) . Του δίνουν πληροφορίες ώστε να βγάζει λεφτά και εκείνος ως αντάλλαγμα θα τους δώσει πρόσβαση στις ροές δεδομένων και παρακολούθησης της NSA θα εγκρίνει το σύστημα Samaritan . Εκείνος θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτο το να υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης επειδή ο κόσμος θέλει να είναι προστατευμένος απλά δεν θέλει να ξέρει το πως . Λέγοντας αυτό στον Φιντς ήταν αν μη τι άλλο ένα τεράστιο φλασμπακ στο πρώτο επεισόδιο της σεζόν όπου ο Χάρολντ είχε πει στον Ρις για την Μηχανή και χρησιμοποίησε ακριβώς τις ίδιες λέξεις . Τραγική ειρωνεία ; Possibly αλλά πιο πολύ ήταν ένα πολύ καλό στοιχείο για να μα δείξει την αλλαγή που έχει επέλθει αυτά τα τρία χρόνια . Η φράση τότε χρησιμοποιήθηκε απο τον Φιντς αναφερόμενος σε κάτι που θα βοηθούσε κόσμο . Τώρα αναφέρεται απο τον Μακκορτ για ένα σύστημα που θα ξέρει τα μυστικά όλων θα ελέγχεται απο μία διαβολική εταιρία και θα πουλάει τις πληροφορίες και τα μυστικά όλων σε αυτόν που θα κάνει την καλύτερη προσφορά . Ο Μακκορτ μπορεί να είναι ένας διεφθαρμένος πολιτικός αλλά δεν παύει να θέλει το καλό της Αμερικής για αυτό δεν δέχεται τα λεφτά του Φιντς ώστε να αποσύρει την υποστήριξη του στο πρόγραμμα της Ντέσιμα .
Και εδώ κάπου φτάνουμε στο Trolley Problem ήταν πολύ σωστή η μαντεψιά ότι αυτό θα ήταν το δίλημμα που θα είχαν οι ήρωες μας σε αυτό το επεισόδιο . Το να αφήσουν κάποιον να πεθάνει ή να τον σκοτώσουν οι ίδιοι με στόχο το ευρύτερο καλό . Ο Μακκόρτ έπρεπε να πεθάνει ώστε να μην προχωρήσει ποτέ το πρόγραμμα Σαμαρείτης στην Αμερική . Και είδαμε μια μεγάλη σκηνή . Ο Ρις (κυρίως) με την Σω να θέλουν να τον σκοτώσουν εκλαμβάνοντας ότι ο αριθμός του στάλθηκε για αυτό τον λόγο γιατί είναι ουσιαστικά απειλή για τις ζωές πολλών ανθρώπων . "Δεν είμαστε δολοφόνοι . Εμείς προστατεύουμε κόσμο" τους αντιτείνει ο Φιντς . "Αυτό δεν κάνουμε , θυσιάζουμε την ζωή του ενός για να σώσουμε τους πολλούς ; " απαντάει με αφοπλειστική ειλικρίνεια ο Τζον με τον Φιντς να τον παροτρύνει να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πράξης . "Υπάρχουν συνέπειες και στην απραξία , όπως ήταν με τον Σίμμονς και την Τζος" .

Και εδώ φτάνουμε στη κλιμάκωση όλων . Κλιμάκωση ... Με αυτή την λέξη είχε πειργράψει ο Νόλαν το δεύτερο μισό της σεζόν . Αυτή η λέξη μας προετοιμάζει επεισόδιο με το επεισόδιο ώστε να γίνει απόλυτη πραγματικότητα στο φινάλε όπου για όλα πια θα πρέπει να βρεθεί μία λύση . Ο Σαμαρείτης θα πρέπει να εξουδετερωθεί . Η Ομάδα της Μηχανής πρέπει να τον σταματήσει όπως πρέπει να σταματήσουν και την Vigilance . Τα πράγματα οδεύουν στο αναπόφευκτο για μένα σημείο που οι καλοί θα πρέπει να γίνουν λίγο μπάντ και να κάνουν Ό,ΤΙ είναι αναγκαίο για το καλό όλων.

Ο Ρις ετοιμάζεται να σκοτώσει τον Μακκόρτ αλλά ο Φιντς κάνει μία ύστατη προσπάθεια να τον σταματήσει "Απο τότε που το αρχίσαμε αυτό τα πράγματα άλλαξαν , εμείς αλλάξαμε αλλά η αποστολή μας , ο σκοπός πάντοτε είναι σταθερός , το να σώζουμε ζωές . Εάν αυτό κατα κάποιο τρόπο άλλαξε , εάν είμαστε στη θέση τώρα όπου η Μηχανή ζητάει απο εμάς να διαπράξουμε φόνο είναι ένα μέρος όπου δεν μπορώ να πάω , φοβάμαι πως εδώ τα παρατάω . Τζον..." Ο Ρις ετοιμάζεται να σκοτώσει τον Μακκόρτ αλλά δεν το κάνει και οι αστυνομικοί κάνουν ντου στο σπίτι όπου είχαν κρυφτεί τα μέλη μας . Με τους ήχους ενός θεσπέσιου τραγουδιού βλέπουμε τον Φιντς με την βοήθεια του Ρις (πραγματικά υπέροχο το πως ο Τζον τον κράτουσε και τον βοηθούσε να τρέξει ώστε να ξεφύγει) και η Σω να δραπετεύουν απο την πίσω πόρτα τους ακολουθούν η Σω πυροβολείται αλλά ο Ρις την βοηθάει και όλοι μαζί γλυτώνουν . Αλλά....

Την ίδια ώρα ο Γκριρ προτείνει μία συμφωνία στον Γερουσιαστή Γκάρισον (φαίνεται να είναι ένα απλό πιόνι δεν ξέρει πόσα πολλα διακυβεύονται και ότι τον έχει ξεγελάσει ο Γκριρ) , να του δώσει τις ροές δεδομένων απο τις κάμερες της Νέας Υόρκης για 24 ώρες ώστε να του εντοπίσει τρομοκράτες και να του δείξει πόσο χρήσιμο θα είναι ένα ανοικτό πλήρως στοχοποιημένο σύστημα για την Αμερική . Με την παρέμβαση του Μακκορτ ο Γκάρισον πείθεται και έτσι η Ντέσιμα έχει αυτό που θέλει τα μέσα για να "αφαιρέσει" τα εμπόδια που υπάρχουν τους πράκτορες της Μηχανής . Και απο ποιόν θα άρχιζαν αν όχι απο τον Πατέρα και δημιουργό της Μηχανής Χάρολντ Φιντς ; Ο Φιντς αφου κοιτάζει για λίγο την Μηχανή με ένα ύφος "Πως μπόρεσες να το κάνεις αυτό ; Πως μπόρεσες να μας αναθέσεις να σκοτώσουμε κάποιον ; " εγκαταλείπει τον Ρις και την τραυματισμένη Σω και εξαφανίζεται ξέροντας πως θα ψάξουν για αυτόν και πως με την παρουσία του θέτει τους φίλους του σε κίνδυνο και αν είναι μόνος του δεν έχει καμία αδυναμία . Ή μήπως όχι (GRACE) ; Find me Harold Finch λέει ο Γκριρ και το όνομα του ήρωα μας εισάγεται στον Σαμαρείτη που ξεκινάει την αναζήτηση του ....Το πλάνο στην άδεια βιβλιοθήκη βγάζει το συναίσθημα του κενου , της εγκατάλειψης , της ήττας μεχρι ενα σημειο αλλα και της ανασυγκρότησης ως ενα δευτερεύον συναίσθημα. Live to fight another day λοιπόν για τον Φιντς .

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι άλλο παρα να αναφέρω ότι η Ρουτ και επίσημα χειρίζεται τους σχετικούς αριθμούς . Για το επεισόδιο τα λόγια είναι περιττά : ΕΠΙΚΌ ! Στη χειρότερη το λες εξαιρετικό ήταν η εισαγωγή μια τετραλογίας που θα έχουμε μέχρι το τέλος της σεζόν . Και κάτι τελευταίο . Κλιμάκωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου