Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Θεωρίες για το επόμενο επεισόδιο και το τέλος της σεζον

Φτάσαμε στο σημείο όπου ο Φιντς με τον Ρις συζητούν τι πρέπει να κάνουν . Να θυσιάσουν την ζωή ενός ατόμου για να σωθούν πολλοί . Αυτή είναι ουσιαστικά η λύση που πέφτει στο τραπέζι . Βέβαια πως μπορεί η θυσία κάποιου να σταματήσει την δημιουργία του Σαμαρείτη ; Ποιός θα θυσιαστεί για να σωθούν όλοι ;

Σίγουρα όχι η Σω . Μπορεί να είναι πολύ καλή στρατιώτης αλλά η θυσία της δεν θα σταματήσει την δημιουργία μίας δεύτερης Μηχανής . Ο Ρις ; Φυσικά και όχι δεν θα τολμήσουν να αγγίξουν έναν fan favorite χαρακτήρα . Η Ρουτ ; Μπορεί ! Ο σκοπός της , η αποστολή της είναι να σταματήσει την δημιουργία του συστήματος Samaritan είναι η διεπαφή . Αν το να εκπληρώσει την αποστολή της απαιτεί να θυσιάσει τον εαυτό της σίγουρα θα το κάνει για το καλό της Μηχανής.

Ξέχασα κάποιον ; Α ναί.What about me ? που θα έλεγε και ο Φιντς , σορρυ ο Μπεν. What about you ? θα του απαντούσα ως άλλος Τζέικομπ (το παραλήρημα του τρέλου είναι αυτό που συμβαίνει τώρα) δεν πρόκειται να θυσιαστεί με κάνεναν τρόπο ο Φιντς ώστε να σταματήσει όλα όσα πρόκειται να συμβούν , είναι κάποιος τον οποίο ο κόσμος δεν θα αντέξει να χάσει (όπως του είχε πεί και ο Ρις στο 3.12 Aletheia) ή μήπως όχι ; Σε συνέντευξη του ο Μichael Emerson δήλωσε ότι προς το τέλος της τρίτης σεζόν οι φαν του Person of Interest θα ανακαλύψουν μία πιό σκοτεινή πλευρά του Φιντς .... Ενδιαφέρον έτσι ; Η σκοτεινή πλευρά του Χάρολντ ... Σίγουρα ξέρουμε ότι ο Φιντς είναι ο άνθρωπος των δύσκολων αποφάσεων , μπορεί να ζήσει με τις αποφάσεις που έχει πάρει είτε είναι απερίσκεπτες είτε αποβούν μοιραίες για κάποια άτομα .

Να θυσιαστεί τύπου να δώσει την ζωή του όχι δεν πιστεύω ότι θα γίνει . Κακά τα ψέματα αυτός είναι ο πρωταγωνιστής όλοι μπορούν να πεθάνουν στη τελική ακόμα και ο Ρις (don't you touch him ! ) αλλά ο Φιντς είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε τα πάντα αυτός έκτισε την Μηχανή εκείνος"φταίει" για όλα . Οπότε να πεθάνει απορρίπτεται . Το να σκοτώσει ο ίδιος κάποιον όμως ; Ο Κόλλιερ του είπε "Ξέρουμε καλά και οι δύο ότι δεν είσαι άνθρωπος της βίας" μήπως όμως έκανε ένα τραγικό λάθος ; Υπάρχει μία θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Φιντς θα αιχμαλωτιστεί επίτηδες απο την Vigilance (έχουμε και την σχετική φωτογραφία με τον Ρις και τον Χερς *ο οποίος θα βοηθήσει την Ομάδα της Μηχανής στα τελευταία επεισόδια* με μάσκες της Vigilance ίσως σε μία προσπάθεια να διεισδύσουν στην οργάνωση ώστε να σώσουν τον Φιντς) ώστε να σκοτώσει ο ίδιος τον Κόλλιερ . Που χρησιμεύει όλο αυτό στο να σταματήσουν τον Σαμαρείτη ; Άγνωστο .


Μήπως όμως αποφασίσει να θυσιάσει κάποιον ώστε να γλυτώσουν όλοι ; Αυτό θα ήταν πράγματι νταρκ και θα μας έκανε εντύπωση . Σκοπός του είναι πάντα να σώζει τους άλλους όχι να τους θυσιάζει για το ευρύτερο καλό . Όμως αν ξεμείνει απο επιλογές θα το κάνει ; Είναι το λεγόμενο "Trolley Problem" . Eίναι ένα πείραμα σκέψης με ηθικούς προβληματισμούς κατα το οποίο στέκεσαι στον τροχό με τον οποίο μπορείς να αλλάξεις τις ράγες ενός τρένου , την κατεύθυνση δηλαδή . Βλέπεις ένα βαγόνι εκτός ελέγχου να κατευθήνεται προς 5 άτομα τα οποία για κάποιο λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν και είναι σίγουρο ότι αν γίνει η πρόσκρουση θα πεθάνουν . Άν τραβήξεις τον μοχλό το βαγόνι θα αλλάξει κατεύθυνση και θα πάει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι στο οποίο θα σκοτώσει έναν μόνο άνθρωπο . Η απόφαση που έπαιρναν οι περισσότεροι ήταν η ίδια . Θυσίαζαν τον έναν για το καλό των πολλών . Βέβαια το ερώτημα άλλαξε με τα χρόνια . Αν για να σώσεις αυτά τα πέντε άτομα δεν τραβούσες τον τροχό αλλά έπρεπε να ρίξεις ένα χοντρό άτομο με τα ίδια σου τα χέρια στις ράγες θα το έκανες ; Εδώ οι πιο πολλοί ήταν διστακτικοί . Ποιά η διαφορά στις δυο περιπτώσεις αφού στο τέλος ένας θα πεθάνει ; Στη πρώτη περίπτωση δεν θέλεις να βλάψεις κανέναν αλλά το να πεθάνει κάποιος για να σωθούν αυτοί οι 5 είναι side effect παρενέργεια . Παρόλα αυτά στη δεύτερη περίπτωση ζωτικό κομμάτι στο σχέδιο για να σώσεις τους 5 είναι να βλάψεις τον έναν . Έχουμε φτάσει στα όρια και τους περιορισμούς της ηθικής λοιπόν . Ακόμα και έτσι οι πιο πολλοί απάντησαν ότι θα το έκαναν για το ευρύτερο καλό . Υπάρχουν πολλές ακόμα παραλλαγές του ίδιου ερωτήματος όμως μόνο μία μου κίνησε την περιέργεια . Πάρτε την δεύτερη θεωρία αυτός ο χοντρός άνθρωπος τον οποίο αν ρίξετε στις ράγες θα σωθούν οι 5 είναι ο ίδιος ο οποίος έκανε επίτηδες το βαγόνι να χάσει τον έλεγχο ώστε να σκοτώσει τους 5 ανθρώπους . Τότε τον ρίχνεις στις ράγες ώστε να πεθάνει ο ίδιος ; Η απάντηση είναι ναι αφού όχι απλά είναι ηθικό αυτό αλλά και επιτακτικό αφου εκείνος φταίει για όλα .
Που καταλήγουμε μετά απο όλα αυτά ότι ανεξαρτήτως του τι γίνει ο Φιντς θα πρέπει να πάρει ακόμα μία δύσκολη απόφαση που θα τον κάνει να φανεί "κακός" σε πολλούς αλλά θα το κάνει μην έχοντας άλλη επιλογή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου