Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σχολιασμός : Person of Interest - 3.12 - Aletheia

Lethe -  Aletheia . Το cliffhanger που είχαμε στο midseason finale του Person of Interest ήρθε στο τέλος του . Μας δόθηκαν απαντήσεις αλλά δημιουργήθηκαν νέα θέματα , νέες ερωτήσεις που θα μας απασχολήσουν μέχρι το season finale .Ας πάμε να σχολιάσουμε τι είδαμε στο 12ο επεισόδιο της 3ης σεζόν του Person of Interest με τίτλο Aletheia .Όλο το επεισόδιο θα μπορούσε να συνοψιστεί σε 4 σκηνές και μία εικόνα για αυτό θα αλλάξω τον τρόπο που σχολιάζω συνήθως το επεισόδιο και θα τα δούμε όλα αλλιώς .

Πρώτη σκηνή : ο διάλογος Ρις - Φάσκο στη φυλακή . Πόσο απογοητευμένος παίζει να είναι ο Ρις ; Με τον Φάσκο να προσπαθεί να του βάλει λίγο μυαλό και να τον φέρει πίσω στην Ομάδα ο Τζον αρνείται πεισματικά να γυρίσει . Δεν είναι μόνο οι ειρωνεία οι προσβολές αλλά κυρίως η απογοήτευση που έβγαλε ο Ρις στον διάλογο του με τον Λάιονελ . "What is it we were doing again ?" ρωτάει ο Ρις και ο Φάσκο του απαντάει αυτό ακριβώς που κάνει η Ομάδα της Μηχανής τρία χρόνια τώρα "Helping people , keeping them safe so they could get home to their loved ones" . Ο Ρις του απαντάει ότι δεν βοηθάνε κόσμο απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο , δηλαδή τον θάνατο . Πιστεύει ότι όποιοςν και αν προσπαθούν να σώσουν θα πεθάνει μπορεί όχι σήμερα αλλά αύριο , πιστεύει ότι ο Φάσκο θα ξαναγίνει ο διεφθαρμένος μπάτσος που ήταν πριν γνωριστούν  . Και εκεί έρχεται η πληρωμένη απάντηση-ξέσπασμα του Λάιονελ . "Ήταν η καλύτερη απο εμας (η Κάρτερ). Καλύτερη απο εμένα και ολοφάνερα καλύτερη απο εσένα . Και σκοτώθηκε . Αλλά απο εκεί που κατάγομαι εγώ , αυτό δεν σημαίνει ότι τα παρατάς ."

Δεύτερη σκηνή : ο δίαλογος Φιντς-Ρις . Όταν βρίσκονται οι δυο τους στην Βιβλιοθήκη ο Χάρολντ πιστεύει ότι ο Τζον γύρισε πίσω και θα είναι όλα όπως πριν . Κάνει λάθος . Ο Ρις ξαναφεύγει . Γύρισε πίσω μόνο και μόνο για να τον προστατέψει και να πεί αντίο . "Είσαι κάποιος που ο κόσμος δεν μπορεί να χάσει" αυτό λέει στον Χαρολντ ο Ρις συμπληρώνοντας "Έχασα μία φίλη εξαιτίας της Μηχανής σου , Την εμπιστευτήκαμε τυφλά . Αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι νοιάζεται ποιός έχει σημασία και ποιός όχι . " Ο Ρις κατηγορεί την Μηχανή για τον θάνατο της Κάρτερ . Δεν τους προειδοποίησε έγκαιρα ώστε να μπορέσουν να την σώσουν . Ο Τζον δεν το αντέχει αυτό και έτσι πάρα την παράκληση του Χάρολντ να μην φύγει εκείνος λέει ότι δεν μπορεί να μείνει .

Τρίτη σκηνή : Ρουτ - Έλεγχος. Μετα τα βασανιστήρια που περνάει η Ρουτ απο τον Έλεγχο για να παραχωρήσει την πρόσβαση που έχει  (πραγματικά την λυπήθηκα εκεί που της αφαίρεσε την ακοή απο το ένα αυτί) καταφέρνει με την βοήθεια της Μηχανής να απελευθερωθεί να ξεκάνει τους πράκτορες και να πίασει τον Έλεγχο . Εκεί μιλάει η Μηχανή μέσα απο την Ρουτ . "Δεν ανήκω σε κανέναν πια . Εσύ όμως είσαι δικιά μου . Σε προστατεύω . Μην αμφισβητείς τις αποφάσεις μου . Μην με καταδιώκεις ούτε εμένα ούτε τους πράκτορες μου . Εμπιστεύσου με . Πάντα παρακολουθώ . Θέλω να σε σώσω" αυτά είπε η Μηχανή στον Έλεγχο  κάνοντας επίδειξη δύναμης , άπειρης δύναμης . Δεν της είπε απο τι θέλει να την σώσει αλλά της έδωσε να καταλάβει ότι εκείνη κάνει παιχνίδι και ότι η Κυβερνητικοί είναι απλά πιόνια στη σκακιέρα με έναν εχθρό που έρχεται με κακούς σκοπούς .

Τέταρτη σκηνή και κορυφαία όλων για μένα : Διάλογος Φιντς-Αρθουρ για την Μηχανή (βασικά για τις Μηχανές) . O Arthur κατάφερε τελικά να κάνει λειτουργική για λίγο την μηχανή του , Samaritan αλλά όταν το κατάφερε ήταν αργά . Ήταν μία ημέρα πριν η Κυβέρνηση κλείσει το πρόγραμμα επειδή είχε βρεί ήδη ένα σύστημα μία τεχνιτή νοημοσύνη που θα μπορούσε να παρακολουθεί τους πάντες και να αποτρέπει τρομοκρατικές ενέργειες , είχε την Μηχανή του Φιντς και του Νέιθαν . Ο Άρθουρ κατάφερε και έσωσε το παιδί του και τον έκρυψε ώστε να μην το βρεί κανείς . Όμως με την Vigilance στη τράπεζα και τους Κυβερνητικούς απέξω έτοιμους να κάνουν ντου και με τους ίδιους εγκλωβισμένους μέσα στο χρηματοκιβώτειο η λύση ήταν μία . Να καταστρέψουν τους δίσκους του Samaritan . Πως θα μπορούσε ο Χάρολντ να πείσει τον Αρθουρ να καταστρέψει το ίδιο του το δημιούργημα ; Του αποκαλύπτει ότι κατάφεραν και έκτισαν μία Μηχανή βασισμένη στις ιδέες στις γνώσεις του Κλέιπουλ περι τεχνιτής νοημοσύνης κάτι που όπως μάθαμε ο Φιντς θεωρούσε αδύνατο στο παρελθόν . Αλλά εκεί βλέπουμε την απογοήτευση που υπάρχει και στον Φιντς . Δεν είναι σίγουρος ότι έπρεπε να την έχουν κατασκευάσει , το έκανα απερίσκεπτα και έτσι άνθρωποι πέθαναν (προφανώς αναφέρεται στον θάνατο όλων των άσχετων αριθμών μέσα σε αυτούς και ο καλύτερος του φίλος :Νέιθαν Ίνγκραμ αλλά και τον πρόσφατο χαμό της Κάρτερ) . Και κάπου εκεί έρχεται η αποκαθήλωση . Ο Άρθουρ ρωτάει αν η Μηχανή του είναι υπέροχη και ο Χάρολντ του απαντάει αποστομοτικά "Υπέροχη ; Ναι και φρικτή . Σώσαμε καλούς ανθρώπους . Χάσαμε καλούς ανθρώπους . Φοβάμαι ότι στο τέλος το μόνο που κάναμε ήταν να ανακατέψουμε την τράπουλα " Όταν ο Αρθουρ αναφέρεται στην Μηχανή ως παιδί ο Φιντς του λέει πως δεν είναι παιδί αλλά μια μηχανή με τον φίλο του να του απαντάει ότι είναι παιδί του . Παρόλα αυτά ο Φιντς τον πείθει ότι εάν εκείνοι οι άνθρωποι πάρουν το Samaritan θα το καταχραστούν , θα το πληγώσουν , θα το υποδουλώσουν και θα το χρησιμοποιήσουν για να υποδουλώσουν άλλους και ο Άρθουρ δεν θέλει το παιδί του να έχει αυτή την ζωή για αυτό και καταστρέφει τους δίσκους .

Τί άλλο έγινε στο επεισόδιο ; Μάλλον πέθανε ο Χέρς (δεν παίρνω και όρκο , κακό σκυλί ψόφο δεν έχει) . Είδαμε φλασμπακ του Χάροντ με τον πατέρα του ο οποίος μπήλε τελικά σε ένα άσυλο για να τον φροντίσουν καλύτερα εξαιτίας των προβλημάτων μνήμης του . Παρόλα αυτά ο Φιντς εξακολουθούσε να ψάχνει ένα τρόπο ώστε να τον κάνει να θυμάται πράγματα για αυτό προσπαθούσε να χτίσει όχι μια μηχανή αλλά ένα φίλο κάποιον που θα τον πρόσεχε και θα τον προστάτευε . Aλλά χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια για αυτό χάκαρε την Αμερικάνικη Κυβέρνηση και χρησιμοποιήσε το Arpanet (είχε αναφερθεί στο 2.11 2PiR ήταν το πρώτο ίντερνετ) μόνο που τον ανακάλυψαν και θα κατηγορούνταν για προδοσία . Έτσι αποχαιρέτησε τον πατέρα του ο οποίος δεν τον θυμόταν καν και αφού του άφησε ένα βιβλία με πτηνά (ως ανάμνηση της παιδικής του ηλικίας) έφυγε . Μάλλον αυτές ήταν οι νεανικές αμαρτίες του που είχε αναφέρει ο Νείθαν στο 2.21 (Zero Day).

Επίσης είχαμε μία πάρα πολυ ωραία σκηνή προς το τέλος . Ο Αρθουρ καθώς είναι στα τελευταία στάδια πριν πεθάνει ξεχνάει όλο και περισσότερα πράγματα . Δεν θυμάται καν τα μάτια της γυναίκας του που πέθανε . Έτσι η Ρουτ που μετά την κλοπή των δίσκων βρίσκεται στο κυνήγι αυτών που τους έκλεψαν του κάνει ένα δώρο εκ μέρους της Μηχανής . Του δείχνει σκηνές και ηχογραφήσεις συνομιλιών μεταξύ εκείνου και τις γυναίκας του Ντάιαν . Πολύ συγκινητική σκηνή αν μη τι άλλο .

Α ξέχασα να σας δείξω και την εικόνα που λέγαμε στην αρχή . Αυτή η είκονα περιλαμβάνει τον Greer να κρατάει τους δίσκους του Samaritan και να λέει οτι προορίζεται για μεγάλα πράγματα . Η Ντέσιμα επέστρεψε . Κανείς σχεδόν δεν το περίμενε αν και ποτέ δεν είχαμε μάθει το απέγινε μετα το 2.21 όπου η Ομάδα της Μηχανής τους είχε σταματήσει απο το να την ελέγξουν . Και τώρα που έχουν στην κατοχή τους μια μηχανή θέλω να δώ τι προβλήματα θα προκαλέσουν στην Αμερική . Μάλλον αυτο θα είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει μέχρι το τέλος της σεζόν . Ένα εξαιρετικό επεισόδιο με ένα ανατρεπτικό τέλος το 3.12 που μας αφήνει με πολλά θέματα για την συνέχεια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου