Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σχολιασμός : Person of Interest - 3.23 - Deux Ex Machina (season finale)

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω . Σοκ ; Δέος ; Αγωνία ; Ταραχή ; Συγκίνηση ; Πώρωση ; Πως να περιγράψω όλα όσα ένιωθα καθώς έβλεπα το επεισόδιο και ειδικά το τέλος του ; Ας παραληρήσω για το φινάλε της τρίτης σεζόν του Person of Interest με τίτλο Deux Ex Machina . Ένα ψέμα ήταν κανείς δεν ήταν απο Μηχανής Θεός...

Δεν ξέρω ούτε απο που να αρχίσω ... Όλα όσα έγιναν ήταν τόσο μα τόσο απρόβλεπτα .  Η δίκη πρώτα . Ο Κόλιερ έφερε δημοσιογράφους και ενόρκους με την απειλή όπλων , εκείνος εκπροσωπούσε την πολιτεία και η δικαστής Μάντισον ήταν της Vigilance . Και όλο αυτό προβάλλεται παγκοσμίως . Πολυ δικαιοσύνη για μια δίκη δεν συμφωνείτε (τους έφερε τον καλύτερο δικηγόρο πάντως αν και ήταν αχρείαστος) ; Ο Κόλιερ πρώτα καλεί τον Ριβέρα . Όταν αρχίζει τις ερωτήσεις ο Ριβέρα χάνει την ψυχραιμία του και πυροβολείται εν ψυχρώ απο τον Κόλιερ . Σειρά έχει ο Γκάρισον . Δίνει στη ψύχρα τον Έλεγχο λέγοντας ότι όταν εκείνος ανέλαβε να καθαρίσει αυτό το χάλι το σύστημα ήταν ήδη λειτουργικό . Ξέραμε πως ο Γερουσιαστής Γκάρισον δεν ήταν και ο πιο γενναίος και έξυπνος άνθρωπος αλλά το να δώσει στη ψύχρα τον Έλεγχο παραπάει (του έριξε ένα δύο δολοφονικά βλέμματα) .

Ο Έλεγχος , that bitch που θα έλεγε και η Ρουτ ... Αυτή όσο κουλό και άν φαίνεται προστάτεψε τον Χάρολντ όταν ο Κόλιερ αρχικά πήγε να τον στριμώξει . Με το που το είδα να συμβαίνει το μόνο που μπορεσα να πω ήταν ένα ΕΛΑ ΜΩΡΗ ΤΡΕΛΑ ΚΟΝΤΡΟΛ ! Γιατί το έκανε ; Όπως είπε και η ίδια για να προστατέψει την χώρα της όπως έκανε πάντα και δεν θα μπορούσε να την βοηθήσει ο Φιντς αν ήταν νεκρός . Και ανεβαίνει στο εδώλιο ρίχνωντας δολοφονικές ματιές στον Γκάρισον . Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι ο μόνος που ήταν χαλαρός και το διασκέδαζε όλο αυτό ήταν ο Γκριρ . Ο Κόλιερ αρχίζει τις ερωτήσεις στον Έλεγχο ο οποίος έχιε μια γαμημένη απάντηση για όλα : Σαν ένα ορκισμένο μέλος της Αμερικάνικης κυβέρνησης δεν μπορώ ούτε να αρνηθώ ούτε να επιβεβαιώσω οτιδήποτε που έχει σχέση με αυτό το ζήτημα και θα λέω την ίδια γαμημένη απάντηση σε κάθε άλλη ερώτηση μέχρι να βάλεις αυτό το όπλο στο κεφάλι μου και πατήσεις την σκανδάλη  . Όταν βάζουν τους ενόρκους να ψηφίσουν αν είναι ένοχη την καταδικάζουν και ο Κόλιερ ετοιμάζεται να την σκοτώσει αλλά εκείνη του δίνει έναν υπέροχο μονόλογο .

Ποτέ δεν συμπάθησα ούτε τον χαρακτήρα ούτε την ηθοποιό αλλά μετά απο αυτό το επεισόδιο με έκανε φαν της . Τι υπέροχος μονόλογος ήταν αυτός ; "Που ήσουν όταν η πτήση 707 χτύπησε το Πεντάγωνο ; Γιατί εγώ ήμουν μέσα του . Κουβάλησα τους τραυματίες σκέπασα τα πτώματα και πέρασα κάθε μέρα απο τότε βάζοντας σφαίρες σε όσους ήταν υπεύθηνους για αυτό και σε οποιονδήποτε άλλο που σκέφτεται ότι μπορεί να το κάνει αυτό στη χώρα μας Θελεις να με πυροβολήσεις επειδή έπρεπε να καλωδιώσω μερικά τηλέφωνα να διαβάσω μερικά e-mail τότε κάντο ! Αλλά μετά  καλύτερε στρέψε το όπλο προς εσένα Κύριε Κόλιερ γιατί παραβίασες τόσους ακριβώς νόμους και η μόνη διαφορά είναι ότι εγω δεν τύλιξα τον εαυτό μου με την Αμερικάνικη σημαία προσπαθώντας να πείσω τους ανθρώπους ότι είμαι ήρωας" . Παρόλα αυτά ο Κόλιερ δεν πείστηκε και ήθελε να την σκοτώσει αλλά  .... Φιντς . Ο άνθρωπος που φταίει για όλα δεν μπόρεσε να μείνει άλλο σιωπηλός . Είπε την αλήθεια . Είπε πως ξέρει τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις . Πως τις ήξερε ; Εκείνη την ώρα είπε μία ατάκα που είχαμε να ακούσουμε καιρό : Because i built it !! ΠΩΡΩΣΗ !

Κάνει μία συμφωνία με τον Κόλιερ δείχνοντας για ακόμα μία φορά πόσο καλός και αλτρουιστής είναι θα του πεί όλα όσα ξέρει με αντάλλαγμα να αφήσει τους πάντες να φύγουν . Ξεκινάει να λέει την ιστορία του και της Μηχανής . Όταν τελειώνει φτάνουμε σε μία κρίσιμη ερώτηση : πως μπορεί η Vigilance να κλείσει την Μηχανή ; "Δεν έχετε τίποτα να φοβάστε απο το σύστημα μου . Η Μηχανή το μόνο που δίνει στη κυβέρνηση είναι ένας αριθμός μία παρακίνηση για να προσέξουν κάποιον , μετά είναι στο χέρι μας να το καταλάβουμε" Αλλά ο Κόλιερ δεν του αρέσει αυτό που ακούει . Φαίνεται ότι έχει σχηματίσει ήδη την γνώμη του για την Μηχανή του Φιντς και είναι θωλομένος απο μίσος για ό,τι συνέβη στον αδερφό του . Τον ρωτάει εαν έκανε έστω μια σκέψη όταν έδινε στη κυβέρνηση ένα όπλο μαζικής παρακολούθησης και εκεί ο Michael Emerson δίνει ένα ρεσιταλ ερμηνείας : "Δεν είναι ένα όπλο είναι ό,τι καλύτεορ μπορούσα να κάνω , μου πέρασε απο το μυαλό το κακό που μπορούσε να κάνει απο την πρώτη μέρα και κάθε μερα απο τότε . Αν με ρωτάτε εάν νιώθω ήρεμος με αυτό που έκανα εάν έκανα το σωστό ή το λάθος ειλικρινά δεν ξέρω αλλά κατασκεύασα την Μηχανή γιατί ήμουν ανήσυχος και παρέμεινα ανήσυχος για κάτι που κάποιος άλλος θα έφτιαχνε κάποιος που δεν ανησυχουσε"
Παράλληλα ο Ρις με τον Χερς ανακάλυψαν την τοποθεσία όπου γίνοταν η δίκη αλλά κάποιος είχε σκοτώσει ήδη πολλούς ανθρώπους της Βιτζιλανς . Τρομερό δίδυμο αυτοι οι δύο γαμούσαν και έδερναν !! Η σκηνή όπου λέει ο Χερς στον Ρις την επόμενη φορά που θα σε δώ πιθανότατα θα πρέπει να σε σκοτώσω και του λέει ο Τζον είσαι ευπρόσδεκτος να προσπαθήσεις : BAD-ASS MODE ON ! Κλάμα εκεί που πυροβόλησε στον αέρα ο Χερς για να δώσει ένα ποδήλατο στη Σω . Ωραία η σκηνή όπου ο Μπέαρ δαγκώνει κόσμο και φέρνει το satphone στον Ρις !  Ενώ η Σω η οποία ανησυχούσε για την Ρουτ την βρήκε στις εγκαταστάσεις του Σαμαρείτη και την βοηθησε να συνδέσει τους σέρβερ ώστε να καθυστερήσει τη νέα μηχανή . Εκείνη ήθελε να τους ανατινάξει αλλά θα ήταν μάταιο αφού η Ντέσιμα θα έφτιαχνε άλλους . (Λεσβιακά Σω Ρουτ το εχω πει έτσι δεν είναι ; Πολλά υπονοούμενα έχουμε σε κάθε τους διάλογο) Μια περίεργη φιλία σύνδεση υπάρχει μεταξύ τους λατρεύω κάθε τους σκηνή !!

Ο Κόλιερ εξαιτίας κάποιων εχθρών αναγκάζεται να πάρει τους κατηγορουμένους και να αλλάξει τοποθεσία . Ετοιμάζεται να τους σκοτώσει αν και ο Φιντς του λέει σε μια τελευταία πράξη αυτοθυσίας πως εαν η επανάσταση του απαιτεί αίμα μπορει να πάρει το δικό του . Και τότε κάνει ντου ο Λαμπερτ με τα παιδιά της Ντέσιμα που αφού είχαν εξουδετερώσει ένα μεγάλο μέρος των πρακτόρων της Vigilance συνέλαβαν και τον Κόλιερ . Ήρθε η ώρα του Γκριρ τώρα . Όλα όσα έγιναν είχαν ένα σκοπό να πάρει τις ροές δεδομένων για τον Σαμαρείτη . Και για να το κάνει αυτό έπρεπε να πείσει την Κυβέρνηση πόσο πολύ κινδύνευε η χώρα και πόσο αναγκαίο τους είναι το Μηχάνημα του . Έτσι ήρθε η ώρα της αλήθειας.Ο Γκριρ ξεκινάει να μιλάει για το μέλλον : "Τι έργο τέχνης είναι η Μηχανή σου Χάρολντ στην δράση σαν άγγελος στην κατανόηση σαν θεός . Σε 20 χρόνια η ζωή στη γή θα θυμίζει αυτή των μύθων των αρχαίων ελλήνων (έχει θέμα με την Ελλάδα ο Γκριρ) . Ένα πάνθεον απο ευφυείς οντότητες θα μας προσέχει χρησιμοποιώντας ανθρώπους-πράκτορες για να χειρίζονται τις υποθέσεις τους " ο Φιντς του αντιτείνει ότι μπορούν να μας καταστρέψουν αλλά ο Γκριρ του απαντάει ότι αυτό το κάνουμε πολύ εύκολα και μόνοι μας (δεν έχει και άδικο) , κάποιος πρέπει να μας καθοδηγήσει και οι θεοί δεν γεννιούνται εύκολα άρα ήθελε έναν δίαβολο : Κόλιερ .

Όταν ο Κόλιερ του λέει πως η αλήθεια πια για την Μηχανή αποκαλύφθηκε παγκοσμίως ο Γκριρ του αποκαλύπτει πόσο καλό πιόνι υπήρξε ακόμα και τα Μηχανήματα που χρησιμοποίησαν για να μεταδωσουν την δίκη ήταν της Ντέσιμα. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν για την φύση της Vigilance .  Ποιός έστελνε τα μηνύματα στον Κόλιερ ; Ποιός δημιούργησε την Vigilance ; Ο ΓΚΡΙΡ ! Τα έκανε όλα με σκοπό να αποκαλύψει την ύπαρξη της Μηχανής και προκαλώντας ένα συμβάν με πολλές απώλειες να την αντικαταστήσει με κάτι δικό του: τον Σαμαρείτη . Έτσι έχει γεμίσει το  δικαστήριο με εκρηκτικά που μόλις επανέλθει το ρεύμα θα πυροδοτηθούν και θα ανατινάξουν το κτήριο και όλους όσους είναι μέσα . Και για όλα θα φταίει η Vigilance μια τρομοκρατική οργάνωση και όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ήταν ενεργός ο Σαμαρείτης . Έτσι παρα τις ηρωικές προσπάθειες του Χερς το κτήριο ανατινάχθηκε όλοι όσοι ήταν μέσα πέθαναν και ο Γκριρ εξασφάλισε αυτό που πάντα ήθελε . Τις ροές δεδομένων για τον Σαμαρείτη . Και εκεί που σκότωσαν τον Κόλιερ και ετοιμάζοταν να πυροβολήσουν και τον Χάρολντ κάνει ντου ο Ρις και τον σώζει (έφαγε μία σφαίρα στον ώμο μικρό το κακό) .

Επιστρέφουν στη βιβλιοθήκη και ακολουθεί μία υπέροχη σκηνή . Γιατί κάνεις μία τόσο επικίνδυνη δουλειά ρωτάει ο Φιντς τον Ρις με εκείνον να του απαντάει ότι προσπάθησε να παραιτηθεί αλλά ένας μαλάκας τον έπεισε πως χρειαζόμουν ένα σκοπό . Και τότε η Ρουτ τηλεφωνεί ... Ο Σαμαρείτης είναι πια ενεργός ... Όλα τελείωσαν για τους ήρωες μας και πρέπει να φύγουν αμέσως απο την βιβλιοθήκη γιατί κινδυνεύουν . Τους έχει αφήσει νέες ταυτότητες και τους παρακινεί να καταστρέψουν τα πάντα . Ο Φιντς θεωρεί ότι το σχέδιο της να σταματήσει τον Σαμαρείτη απέτυχε . Οι ίδιοι είχαν αποτύχει όταν δεν σκότωσαν τον Βουλευτή Μακκορτ . Απο εκεί και πέρα τα πάντα ήταν για να επιβιώσουν , οι σέρβερ δεν είχαν σκοπό να εμποδίσουν την λειτουργία του Σαμαρείτη αλλά να τους σώσουν να τους κρύψουν σε κοινή θέα .
Eγκαταλείπουν την βιβλιοθήκη λίγο πριν κάνει ντού η αστυνομία και τα σπάσει όλα εκεί μεσα (R.I.P βιβλιοθήκη είχαμε ζήσει υπέροχες στιγμές εκεί μεσα) . Χωρίζονται ο καθένας τώρα πια είναι μόνος του . Η νέα μηχανή σημαδεύει κόσμο και εξουδετερώνει απειλές .... Ενώ γίνονται όλα αυτά έχουμε την Ρουτ να μιλάει στον Χάρολντ " Η Μηχανή και εγώ δεν μπορούσαμε να σώσουμε τον κόσμο έτσι αναγκαστήκαμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους (Φιντς , Ρις , Σω, Ρουτ , Νταιζο , Κέισι , Γκρίνφιλντ) που ίσως μπορούσα να το κάνουν . Δώσαμε στο Σαμαρείτη ένα τυφλό σημείο εφτά σέρβερς με εντολή να αγνοούν εφτά προσεκτικά καταστευασμένες νέες ταυτότητες . Όταν όλος ο κόσμος είναι καταγεγραμμένος ο μόνος τρόπος να εξαφανιστείς είναι....να εμφανιστείς κρύβωντας την αληθινή μας ταυτότητα σε μία συνηθισμένη ζωή . Δεν είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος τώρα πια Χάρολντ ...είσαι ένας αριθμός . Πρέπει να γίνουμε αυτόι οι άνθρωπο τώρα και αν δεν γίνουμε θα μας βρούν και θα μας σκοτώσουν. Συγγνώμη Χάρολντ , ξέρω , δεν είναι αρκετό . Πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν , άνθρωποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν . Τα πράγματα αλλάζουν . Δεν ξέρω αν θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα αλλά θα γίνουν χειρότερα . Αλλά η Μηχανή μου ζήτησε να σου πώ κάτι πριν χωρίσουμε . Κάποτε είχες πει στον Τζον πως ο σκοπός που έχει το κουτί της Πανδώρας είναι πως όταν το ανοίξεις δεν μπορείς να το κλείσεις ξανά . Θέλει να σου θυμίσω πως τελειώνει η ιστορία . Όταν όλα έχουν τελειώσει , όταν τα χειρότερα έχουν συμβεί , ένα πράγμα μένει στο κουτί της Πανδώρας : ΕΛΠΙΔΑ ! "
Τελευταία σκηνή : ο Γκριρ μιλάει στο Σαμαρείτη . Δεν τον διατάζει αλλά περιμένει διαταγές απο αυτόν καθώς είναι προιστάμενος του .... Ο Σαμαρείτης υπολογίζει την απάντηση που θα δώσει ... Πήρε κάτι απο τον καλό δημιουργό του Άρθουρ ή θα είναι ένα βίαιο και μοχθηρό σύστημα ; Τέταρτη σεζόν ερχόμαστε !!!

Τι να πω για το φινάλε : ΕΠΙΚΟ . Μονο αυτό του ταιρίαζει αλλά θέλω να παραθέσω και κάτι ώς αποχαιρετησμό :
But can you just imagine the sound of the shattering of glass of the ever-so-magnificent library board that held pictures of countless lives? The board that saved Finch, that saved Reese, that destroyed HR, that saved TM…it’s gone. It’s broken. Shattered. Shards of glass litter the library’s empty floors. Echos of the lives of those that once were resound through the empty hallways, along the dusty book-lined shelves.
History has become myth, myth will become legend. And soon will fade out of all knowledge.
RIP- The Library, 2010-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου