Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σχολιασμός : Person of Interest - 3.06 - Mors Praematura

Πόσο καλύτερα μπορούν να γίνουν πια τα επεισόδια του Person of Interest ; Αν το 3.05 Razgovor μας άρεσε πάρα πολύ και θεωρήθηκε το καλύτερο της σεζόν και ανάμεσα στα τοπ-5 επεισόδια της σειράς μας γενικά τότε το Mors Praematura πρέπει να σας ΠΩΡΩΣΕ !!! Αλλά ας δούμε τι ακριβώς συνέβη στο επεισόδιο .

Αριθμός της εβδομάδας : Timothy Sloan .  Ένας πολύ καλός ήσυχος άνθρωπος ο οποίος πέρα απο το ότι ήταν καλός στη δουλειά του και καλός ντετέκτιβ δεν είχε κάνει τίποτα . Γιατί έμπλεξε βρέθηκε σε κίνδυνο ; Γιατί ο θετός αδερφός Jason Greenfield είναι ένας χάκερ που έμπλεξε με την Οργάνωση την οποία συναντήσαμε για πρώτη φορά στο 3.02 (Nothing to Hide) και έχει σκοπό να εκδικηθεί αυτούς που παραβίαζαν τόσο καιρό την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων καταστρέφοντας τις ζωές τους . Εκείνος ευθύνεται για την δολοφονία του Wayne Kruger απο τον Collier γιατί εκείνος τον εντόπισε δεν ήθελε βέβαια να τον σκοτώσουν αλλα να τον τρομάξουν . Όταν εκείνος έφυγε και ο Τιμ άρχισε να ψάχνει γύρω απο τον θάνατο του Jason καθώς δεν πίστευε ότι είναι θάνατος απο υπερβολική δόση ναρκωτικών εκείνοι ήταν αναγκασμένοι να τον ξεφορτωθούν αφού έμπλεκε στις υποθέσεις τους. Με την ευγενική χορηγία του Ρις σώθηκε και είδε έστω και για λίγο τον μέχρι πρότινως νεκρό αδερφό του .

Αριθμός της εβδομάδας : Jason Greenfield . Εδώ υπάρχει ένα θέμα . Η Μηχανή έχει φτιάξει μια τρίτη λίστα (δεν έχουμε ακόμα κάποιο όνομα για αυτή) την οποία χειρίζεται η Ρουτ με την βοήθεια της Σω αυτή την φορά . Ο Jason ένας αξιόλογος χάκερ ξεγελάστηκε απο την Οργάνωση Vigilance (αυτό είναι το όνομα της) και τους βοήθησε στον αγώνα τους αλλά εκείνοι σκότωναν κόσμο. Όταν αποφάσισε να παραδοθεί στην CIA και να κάνει συμφωνία ωστε να γλυτώσει αν τους πει ότι ήξερε εκείνοι αφού σκηνοθέτησαν τον θάνατο του τον έπιασαν και τον έβαλαν σε μυστικές τοποθεσίες και δεν θα τον άφηναν να φύγει . Η Vigilance έμαθε τι είχε συμβεί και ήθελε να τον σκοτώσει .Η Μηχανή επενέβη στέλντοντας την Ρουτ και την Σω να τον γλυτώσουν . Μετά απο ένα περίτεχνο σχέδιο που έδειξε την Απόλυτη δύναμη της Μηχανής η οποία τα ξέρει ΟΛΑ τον έσωσαν και τον φυγάδευσαν απο την χώρα . Μεγάλη ατάκα : Eternal vigilance is the price of Liberty (Thomas Jefferson)

Vigilance : Επιτέλου έχουμε ένα όνομα για αυτή την Οργάνωση . Η Οργάνωση που πολεμάει και τιμωρεί την Κυβέρνηση και όσους παραβίαζαν και εξακολουθούν να παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των απλών ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένης και της Μηχανής που αργά ή γρήγορα θα μάθουν για την ύπαρξη της και θα προσπαθήσουν να την καταστρέψουν ίσως για αυτό χρειάζεται η Μηχανή την Ρουτ) . Στόχος τους είναι όχι μόνο η τιμωρία αυτών αλλά και μία επανάσταση . Αυτά ήταν τα λόγια του Collier . Η επιμονή στην χρησιμοποίηση ψευδωνύμων απο στρατηγούς της Αμερικανικής Επανάστασης και του βιβλίου που σχετίζεται με αυτή ώς κλειδι σε κώδικα όπως και διάφορες φράσεις απο σπουδαίους ανθρώπους εκείνης της εποχής δείχνει το επαναστατικό πνεύμα της Οργάνωσης . Λογικά είναι ο φετινός μας μεγάλος εχθρός . Κάπως νωρις μας αποκαλύφθηκε αν σκεφτούμε οτι στις δύο πρώτες σεζόν τα θέματα που μας απασχόλησαν στο φινάλε του κάθε κύκλου εμφανίστηκαν στο 13ο επεισόδιο της σεζόν . Μπορεί λοιπόν τα χειρότερα να μην έχουν έρθει ....
Κάρτερ - H.R : κάτι κτίζεται εδώ . Η Κάρτερ κερδίζει σιγά σιγά τον Laskey ως σύμμαχο . Ο μικρός που είναι Ρώσσος και ονομάζεται Mikhail Lesnichy είναι ένας απο τους 12 Ρώσσους που ύπαρχουν στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης αυτή η κίνηση της H.R δείχνει οξυδέρκεια . Έβαλαν Ρώσσους που ξέρουν ότι θα τους είναι πιστοί και διατηρούν την συμφωνία τους με την Ρώσσικη Μαφία . Βέβαια ο Λάσκι ανακάλυψε με άσχημο τρόπο ότι η πίστη του στo H.R δεν είναι τόσο απλή . Ένας φίλος του που γνώριζε όλη του την ζωη κατηγορήθηκε απο τον Σίμμονς ώς κλέφτης και δολοφονήθηκε ο Λάσκι που έπρεπε να ξέρει για τα χρήματα που έκλεβε δεν έπαθε τίποτα αλλά αναγκάστηκε να θάψει τον ίδιο του τον φίλο ώς ένα μάθημα απο τον Σίμμονος που όπως πολύ σωστά του είπε "You need to learn the difference between knowing someone and trusting them". Τα χρήματα που μαζεύει το H.R δεν τα χρησιμοποιεί ως τώρα αλλά τα μαζεύει για κάτι μάλλον μεγάλο που ετοιμάζει .
Root : Η ευνοούμενη της Μηχανής . Αυτή που ακολουθεί κάθε της διαταγή . Η Ρουτ απήγαγε την Σω αλλά της έδωσε να καταλάβει ότι όσα κάνει τα κάνει για το καλό της Μηχανής . Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί δεν υπάρχουν τώρα πια μόνο οι Relevants (με τους οποίους ασχολείται η Κυβέρνηση) και οι Irrelevants (με τους οποίους ασχολείται η Ομάδα της Μηχανής με πρωτοβουλία του Harold Finch) αλλά και μία τρίτη λίστα με όσα άτομα προσπαθούν να καταστρέψουν την Μηχανή μπορεί να είναι μόνο και η Vigilance . Η Ρουτ φαίνεται υπάκουη σε όσα της λέει η Μηχανή αλλά τώρα που πιά η Σω την αιχμαλώτισε και την παρέδωσε στον Φιντς δεν μπορεί να μείνει άπραγη .

Harold Finch vs Sam Groves (Call me Root) 1-0 . Ο Φιντς στον διάλογο που είχε στο τέλος με την Ρουτ της έδωσε να καταλάβει ότι όση επικοινωνία και να έχει με την Μηχανή εκείνος θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά της σε όλα . Δεν σκέφτεται πιά όσα κάνει η Ρουτ αλλά δείχνει τυφλή υποταγή πίστη στη Μηχανή και δεν μπορεί να κατανοήσει τι μεγαλύτερο σχέδιο που έχει για εκείνη . Ακολούθησε κάθε εντολή που της έδωσε η Μηχανή κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή της αλλά τώρα πιά είναι αιχμάλωτη του Finch μέσα στη Βιβλιοθήκη του με μία συσκευή εντοπισμού και μάλλον περιορισμού που δεν της επιτρέπει να κάνει σχεδόν τίποτα . Ακόμα και αν καταφέρει και πάρει στα χέρια της μια ηλεκτρονική συσκευή το Κλουβί του Faraday που έχει κατασκευάσει ο Harold Finch στην Βιβλιοθήκη του δεν θα της επιτρέψει την επικοινωνία με την Μηχανή . Όταν του αναφέρει οτι γνωρίζει πολύ καλά ποιά θα έπρεπε να απασχολεί το μυαλό της (η Μηχανή δηλαδή) εκείνοις της απαντάει γειώνοντας την (για πρώτη φορά μέσα σε αυτή την σκηνή) " I am afraid that's out of question " .
Στο τέλος όταν τον προειδοποιεί-απειλεί ότι κρατώνατας την πάει κόντρα στις επιθυμίες της Μηχανής και αν μπορεί να φανταστεί τι θα κάνει μία Οντότητα με τόση μεγάλη δύναμη αν είναι θυμωμένη ο Τιτανομέγιστος Harold Finch της δίνει μία απλή αλλά συνάμα τόσο αποστομωτική απάντηση : How can you be so certain Mrs. Groves that the Machine doesn not wish you to be precisely where you are ? (Πως είστε τόσο βέβαιη Δεσποινίς Γκρόουβς ότι η Μηχανή δεν θέλει να είστε εκεί ακριβώς που είστε ; ) Η Ρουτ εκεί κατάλαβε (φάνηκε και απο το βλέμμα της) ότι όλα αυτά που έγιναν είχαν σαν στόχο να φέρουν την ίδια στα χέρια του Harold αλλά γιατί να το θέλει αυτό η Μηχανή ;;;


Το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν για εμένα !!! (παίζει σε κάθε νέο επεισόδιο απο εδώ και πέρα να λέμε το ίδιο :Ρ) Οι ατακάρες έπεφταν βροχή , γαμάτες σκηνές μεταξύ Ρουτ-Σω (που συνέθεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο μέχρι την στιγμή που η Σω την έριξε αναίσθητη κάτω :Ρ), Ρις-Σω , Ρις-Κολιερ και για το τέλος ένας επικός και συγκλονιτστικός διάλογος μεταξύ Φιντς και Ρουτ . Αν σε αυτά προσθέσεις την συνεχόμενη δράση τις μεγάλες ανατροπές τις υπέροχες ιστορίες που συνδιάστηκαν καταπληκτικά και τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα (H.R , Vigilance , Root) τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει απο το επεισόδιο ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου